Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност пред НС и уважение на депутатите, а не политическо заиграване

Надежда Йорданова: Главният прокурор дължи отчетност пред НС и уважение на депутатите, а не политическо заиграване

Defakto.bg

Механизъм за  разследване на обвинител № 1 ще действа от началото на следващата година, той ще бъде консултиран с Венецианската комисия и ЕК

Главният прокурор дължи отчетност пред Народното събрание и уважение към депутатите – това бе институционалният коментар на министър Надежда Йорданова пред БНТ по повод  изпратения от прокуратурата доклад до ЕП за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Главният прокурор дължи отчетност  пред НС и уважение на българските народни представтели. За мен буди недоумение как така главният прокурор информира определени евродепутати от определена политическа сила за текущо производство. Спрямо ЕП ние трябва да отговаряме на всички поставени въпроси. Моята грижа е защо Иван Гешев не отговаря на българските народни представители. В много случаи, да не казвам във всички, той е отказвал да представя информация или с оправданието за следствата тайна, или, че по текущи производства той не предоставя информация.  В рамките на комисията „Магнитски“ не беше представена  нито една конкретна информация, включително и за т.нар. предварителни проверки, които не са защитени от следствена тайна. Това остро поставя въпроса дали в конкретния случай става дума за  добросъвестно изпълнение на задълженията или за политическо заиграване“.

Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас е съпътстван с оптимизъм, тъй като отбелязва амбициозния план на правителството за сериозна и ефективна съдебна реформа, коментира Йорданова. Европейската комисия следи всички мерки, включително необходимостта от механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, подчерта тя. Коментира и позицията на прокурартурата и на Иван Гешев, че предлаганите досега реформи са по-скоро в политическата сфера, отколкото в професионалната.

Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението една от основните критики – липсват и влезли в сила присъди относно корупционните схеми по високите етажи. Като гражданин има право на такъв коментар, разбира се. Ако има желание да влезе и да го промени – политическият живот е отворен, да напусне поста си на главен прокурор и да се заеме с тази задача. Дотогава трябва да направи така че ръководената от него прокуратура а действа ефективно“.

Законопроектът, който предвижда механизъм за разследване главния прокурор, е готов и е въпрос на дни да бъде предложен за обществено обсъждане,  заяви Йорданова. Предвидено е мярката да стане действаща от началото на следващата година.

 Този закон ще бъде изпратен за становище на Венецианската комисия още този есен. Както е отбелязано, през септември ще бъде консултиран в Европейската комисия, октомври е Венецианската комисия.“

Част от проектозаконите в сферата на правосъдието вече са в парламента – антикорупционният закон, изменението в търговския закон, законът за търговската несъстоятелност, каза министърът.

Надежда Йорданова призова депутатите да излъчат свои представители във ВСС, тъй като мандатът на сегашния изтича на 3 октомври.

Ако нямаме избран ВСС, сме изправени пред сериозната опасност да се блокира работата на съдебната власт. Това не бива да се допуска. Друга критика на ЕК – когато се избира парламентарната квота, народните представители не трябва да избират в нея действащи прокурори и следователи, защото това е една от важните мерки, за да се ограничили фактическата власт на главния прокурор върху пленума на ВСС„.

Трагичната катастрофа в София поставя въпроси относно подобряване на законодателството, но поставя и въпроса за автоматизиране системата на връчване на актове за пътнотранспортни произшествия, каза правосъдният министър.

„Това, което видяхме ние – 50 невръчени акта, показва колко е важна тази реформа“.

Четирите парламентарни сили трябва да положат всички сили да съставят правителство, коментира още Надежда Йорданова. Според нея президентът ще предприеме мъдър ход със свикването на консултации преди връчването на третия мандат. Тя потвърди, че ако от „Демократична България“ получат третия мандат, ще предложат премиер от „Продължаваме промяната“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.