Последни новини
Home / Законът / Родителите на деца до 12 години получиха право на болничен, ако детето им е под карантина

Родителите на деца до 12 години получиха право на болничен, ако детето им е под карантина

Defakto.bg

Родителите на деца до 12-годишна възраст ще имат право на болничен, ако детето им, класът му или училището са поставени под карантина, не само  заради COVID-19.  Промяната ще влезе в сила от началото на следващата година, тъй като до края на настоящата не са предвидени средства в бюджета.

Досега съществуваше нормативна празнота, тъй като училищата не бяха включени в дефиницията за детско заведение. Това води до проблеми как да постъпят родителите, които работят, нямат възможност да оставят детето си на грижите на друг, а в същото време по закон са длъжни да не оставят без надзор дете до 12 годишна възраст и подлежат на санкция за това.

Промените в закона са внесени от представители на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, но и опозицията от ГЕРБ-СДС и ДПС, макар и със забележки,  ги подкрепиха.

Законопроектът беше гласуван едновременно на първо и второ четене.   Костадин Ангелов и Асен Балтов от ГЕРБ заявиха,  че предложенията действително запълват нормативна празнота, но не са спешни, за разлика от според тях закъснели действия на управляващите при новата вълна на COVID-19.

Според Хасан Адемов ( ДПС),  не са състоятелни аргументите за влизането в сила от следващата година на промените заради бюджета,  защото на практиката те ще натоварят бизнеса, а не публичните средства. Напомни, че  според сегашните правила карантината  при контакт със заразени е 7 дни (при положителна проба е 10 дни). Два от тях са почивни (събота и неделя), от петте останали първите три се покриват от работодателя, а при последните два 60% от разходите са за сметка на фирмите.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.