Последни новини
Home / Законът / Антикорупционна комисия заседава извънредно заради изявлението на Здеховски. Гешев: „Не знам за какво ме викат!“

Антикорупционна комисия заседава извънредно заради изявлението на Здеховски. Гешев: „Не знам за какво ме викат!“

Defakto.bg
Иван Гешев

Поискаха му оставката,  отговори, че няма да я даде, защото е горд с работата на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в парламента в 12,00 ч. и си спести обясненията за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.  Той бе поканен на извънредно заседание на Антикорупционната комисия по повод изявленията на евродепутата Томаш Здеховски за петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Отказа да отговаря как е било интерпретирано това становище на прокуратурата и как то е стигнало да ЕП, вместо това изнесе беседа на депутатите за взаимоотношенията между властите. Позова се на решение на КС, че няма как да коментира конкретни дела, а може да говори само по конкретни политики пред Правната комисия. През седмицата Конституционният съд отхвърли искането на Гешев да бъдат обявени  за противоконституционни разпоредбите,  че  депутатите могат да го викат на три месеца за изслушване.

Главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии, а само в правна комисия, както е и последното решение на КС и може да представя само обобщена и аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства„, заяви Гешев.

Ще се явявам във всички комисии, защото това е знак на уважение към институцията, която е най-висш орган на парламентарна демокрация“, заяви той и добави:  „Решенията на Конституционния съд вече на са това, което бяха“.  Възможно е подобна крайна  констатация да се дължи и на вчерашното решение на КС, с което съдът отхвърли и искането му срещу закриването на спецправосъдието.

Гешев традиционно критикува  депутатите, че са го поканили вчера в 16 ч. и са поискали документи до 17 ч.  На въпрос за снимките с кюлчетата той отговори така: „Аз не знам за какво ме викат сега.“

Повтори, че наблюдаващите прокурори дават информация  по конкретни дела, а не не главният прокурор. Даде да се разбере, че от година и половина държавното обвинение и Европейският парламент са в постоянна комуникация по различни теми.  По повод изявлението на Здеховски,  обясни, че евродепутатът е бил уведомен за това, за което Прокуратурата вече е съобщила чрез няколко прессъобщения и на българското общество, както и че информацията е била дадена по искане на институциите от Европейския парламент.

ДПС и ГЕРБ обявиха за нелегитимно извънредното заседание и  го напуснаха.  Преди това опитаха да разводнят повода за заседанието в процедури.  Според Александър Несторов от ДПС управляващото мнозинство търси в това изслушване „удобен виновник за несполуките си в съдебната система“. От ГЕРБ поискаха вместо Гешев да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Борислава във връзка с други записи, разпространявани в публичното пространство.   „ Искам да викнем Лена и Кирчо за записите там„, заяви на висок глас  бившата шефка на правната комисия при управлението на ГЕРБ Ана Александрова. Става въпрос за запис, на който се вижда как Бориславова и Петков влизат в апартамент през юни 2021 година, разпространен от сайта ПИК, едно любимо издание на партията. От думите й се разбра, че „никога не говори празни приказки“

Г-н Гешев, кога ще си подадете оставката?

Главният  прокурор си  тръгна демонстративно, след като Антоанета Цонева от  „Демократична България“ го попита кога ще си подаде оставката. Напускайки залата,  каза, че това няма да стане, защото се гордее с извършеното от прокуратурата за последните две години.

Конкретни въпроси по разследването и за самоличността на автора на снимките бяха зададени от Константин Бачийски („Продължаваме промяната“), Ивайло Мирчев „Демократична България“ и Румен Гечев от БСП.  На нито един от тях, Гешев не даде конкретен отговор. Въпросът на Гечев беше дали, след като експертизата е показала, че снимките са манипулирани, е било изяснено кой е злепоставил бившия премиер.

Ако има манипулация, кой е манипулаторът. Докато вие не го намерите, ние няма как да ви имаме доверие. Или е вярно това, което е на снимките, или някой е извършил престъпление, като е злепоставил пред цял свят бившия премиер. В случая е злепоставена българската държава„, заяви Гечев.

Гешев препрати за отговор  към МВР, които разкривали престъпленията в държавата.  Според него вина има и Народното събрание, защото не е дало подходящо инструмент на разследващите – Наказателният кодекс бил от времето на Тодор Живков.  Той препоръча на депутатите да питат МВР кой е снимал в спалнята на Борисов, защото „прокуратурата не разкрива лица“.

Той  не отговори  на въпросите на  Ивайло Мирчев, който  настоя главният прокурор да не шикалкави, както през цялото изслушване.
На какъв етап е досъдебното производство? Претърсвана ли е резиденцията на премиера Борисов, което трябва да е част от това производство? В тази петорна експертиза на снимките поинтересували ли сте се от IP адреса на изпращача, което стана ясно още часове след публикуването им?”, попита Ивайло Мирчев.

На въпроса на Бачийски дали е установена самоличността на човека, правил снимките, и дали той е разпитан, Гешев реши да отговори с това, че няма как да е запознат с всички досъдебни производства, а и няма право да дава информация по конкретни разследвания. „Няма да вземам становище по политически процеси. Не мисля, че това е най-важното дело. Има още десетки дела от обществен интерес“, заяви главният прокурор Гешев.

В други парламенти, може да се налагат санкции при липса на отговори“,  отбеляза Атанас Славов от „ДБ“ (още виж по долу).

Евродепутатът Цветелина Пенкова заяви, че е абсолютно недопустимо да се изпраща такава документация само до една партия – ЕНП. И каза, че за нея и колегите в тази група е необяснимо как така тези документи са в ръцете само на един евродепутат.

Томаш Здеховски

Пенкова е на мнение, че такъв тип поведение създава усещането за вмешателство в политическите процеси на България от страна на европейска институция. „Г-н Гешев казва, че българската прокуратура не се занимава с политика, но тогава защо създава  политически инструменти в предизборна ситуация“, попита  тя. „Чадърът на прокуратурата над бившите управляващи все още не е свален и това стана очевидно за всички в Европейския парламент„, заключи Пенкова.

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията се събра на извънредно заради изявлението на евродепутата Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент,  на снимките и видеото с кюлчетата и парите, за които се твърди, че са заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената резиденция „Бояна“.

Логично поканен бе и главният прокурор Иван Гешев, на писмото от когото се позовава Здеховски.  В четвъртък Здеховски обяви, че  петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани. Той се позовава на информация от българската прокуратура, като прочете част от кореспонденцията.

По-късно същия ден Клаудио Манда – евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че „няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви„Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов“, добави той.  В този смисъл изявления направиха и евродепутатите Цветелина Пенкова и Елена Йончева.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира, че във ведомството й не разполагат с такава информация,  както и че е недопустимо Гешев да информира европейските депутати по досъдебно производство и то само една политическа партия, а да не дава никаква информация на българските. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред бТВ заяви, че става въпрос за служебна комуникация.

Атанас Славов

Атанас Славов: Опитът да играете роля на районния  прокурор от Каспичан, не може да продължава повече

 „Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на неутрален административен ръководител на районна прокуратура в Каспичан, просто не отговаря на реалността“,  обърна се към Гешев депутатът  Атанас Славов от „ДБ“.

Според Славов  е въпрос на респект, главният прокурор да дава отговори по информация, която е публична известна. „Големият проблем е в тази селективност, чадър и щит върху едни хора и внушения за вина у други хора“, заяви депутатът.    Напомни на гл. прокурор, че според Конституционният съд , главният прокурор не е задължен да дава информация по конкретни досъдебни производства, а не, че няма такова право.

Имате пълната власт да дадете отговор на комисията отговори на въпросите, особено по делата от висок обществен интерес, особено за делата под надзора на ЕП и ЕК в рамките на доклада за върховенството на правото.  Вие може да отмените всяко едно постановление на прокурор – независимо дали е наблюдаващ или не. Имате пълната власт над разследването на корупцията по високите етажи на властта.

Припомни, че  следователите са под негов върховен надзор и ръководство.

Опитите с някакви юридически еквилибристики да се измъквате от тази функция на едноличен ръководител на прокуратурата просто не може да продължават повече. Това става ясно и от последния доклад на ЕК”, заключи  Славов.

Eвродепутатите от мониторинговата група за наблюдение на върховенството на закона приеха предложението за ново изслушване за България, съобщи БНР, като се позова на евродепутата Елена Йончва. Точката за България е била предложена от председателката на групата Софи ин ‘т Велд. Причина е изявлението на чешкия представител Томаш Здеховски за получено от него писмо от българската прокуратура, според което снимките на златните кюлчета и банкнотите в спалнята на премиера Бойко Борисов са фалшиви.

Изслушването ще се проведе през есента.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.