Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ наруши конституцията като не излъчи кандидат за премиер, заяви доц. Наталия Киселова

ГЕРБ наруши конституцията като не излъчи кандидат за премиер, заяви доц. Наталия Киселова

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

ГЕРБ нарушиха конституционното изискване, според което кандидат за премиер трябва да получи от президента втория проучвателен мандат.  Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право. Вчера  при президента, партията на бившите управляващи не посочи кандидат за премиер, а Десислава  Атанасова, като председател на ПГ, отказа да приеме мандата.

Редно беше да имат кандидат, както изисква Конституцията, а той да каже, че връщат мандата. Конституцията не е предвидила за всяко нещо санкция, но ние сме обръгнали толкова от неспазване на правилата, че ходът на ГЕРБ мина между другото. Текстът в Конституцията – член 99, ал. 2 е ясен“, уточни тя.

Според доц. Киселова как ще подходи президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат зависи от това в коя партия вижда повече възможности да разговаря с „Има такъв народ“ и кой има способности „да ги опитоми“.

„Говоренето, че партиите ще губят от влизане в ново правителство и това ще им се отрази на резултатите на следващите избори, е грешно“, подчерта тя.

По думите ѝ президентът може да направи и втори кръг от консултации, но трябва да знае, че от днес (след връщането на втория мандат вчера – б.р.) текат 7-те дни, в които трябва да определи парламентарната група, която да предложи кандидат за министър-председател.

„Ако внимателно се чете тълкувателното решение на Конституцията, тези 7 дни са и времето за определяне на кандидат-премиер„, добави експертът по конституционно право.

Доц. Киселова коментира и решението на Конституционния съд за спецправосъдието: „Чрез сезиранията на КС главният прокурор Иван Гешев се опитва да види докъде е неговата територия. Законът е част от правото, но не винаги е право„, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.