Последни новини
Home / Законът / За половин година: Над 400 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотици в СРП

За половин година: Над 400 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотици в СРП

Defakto.bg

435 са новообразуваните досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици от началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура (СРП).  За сравнение от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. новообразуваните досъдебни производства за престъпления по чл. 343 Б са 360, от което може да се направи извод, че тази година има ръст на тези деяния, съобщават от прокуратурата.

Повече са и внесените обвинителни актове за първото шестмесечие за тази година в сравнение с миналата. За 2022 г. са внесени 283 обвинителни акта спрямо лица, шофирали в нетрезво състояние,  докато за първото шестмесечие за 2021 г. са 192.  Отчетът за първото полугодие сочи, че от началото на 2022 г. до 30.06.2022 г. по обвинение на СРП са осъдени 350 лица за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Като  324 обвиняеми са лишени от право да управляват МПС за определен срок, а на част от осъдените лица са наложени и глоби в размер на 28 910 лева.

Вчера от името на ПРБ,  главният прокурор изпрати писмо до Народното събрание, в което напомня за направените от прокуратурата експертни предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с управлението на МПС след употреба на наркотични вещества и алкохол.

Писмото припомня  на депутатите, че още през м. май 2020 г., прокуратурата е внесла в НС  предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта.  Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния. Например – да се предвиди от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

Друго предложение – в случаите на управление на моторното превозно средство след употреба на алкохол (над 1,2 промила) или на наркотици  превозното средство да се отнема в полза на държавата.

Същите предложения не бяха разгледани както от 44-ото, така и от следващите Народни събрания, посочва той. Поради отчетливия ръст на престъпленията по транспорта, през 2020 г. главният прокурор издаде Указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по досъдебните производства. Това обаче бе посочено от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова като основание в искането й за предсрочно освобождаване на главния прокурор, отхвърлено от Пленума на Висшия съдебен съвет на 07.07.2022 г.

Напомняме, че Йорданова посочи като основание за отстраняване утвърдените  указания от Главния прокурор „при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство. Законов текст за подобна конфисакция няма, дадените указания на от Гешев  противоречат на закона, решение на Конституционния съд и  практиката на Европейския съд по правата на човека,  бяха аргументите на правосъдния  министър по случая.

През юни 2022 г. ПРБ отново изпрати  предложения за законови промени, обособени в 49 пункта за  подобряване на ефективността на наказателното правосъдие. Те отново съдържат предложения за изменения в областта на престъпленията по транспорта, свързани със завишаване на санкциите при управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, с отнемане в определени случаи на превозното средство, както и за вземане на мерки с цел превенция, пише Гешев.

Всяко  забавяне на конкретни действия (срещу престъпленията по транспорта) би довело до все по-голям брой на жертвите на пътно-транспортни произшествия, казват от ПРБ, и очакват реакция от институциите по внесените предложения за изменения на Наказателния кодекс.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.