Последни новини
Home / Законът / От затвора във Враца: Министър Йорданова обяви увеличение на заплатите за служителите в ГДИН и ГДО  

От затвора във Враца: Министър Йорданова обяви увеличение на заплатите за служителите в ГДИН и ГДО  

Defakto.bg

       Увеличението ще бъде получено до края на месеца

Министър Йорданова подари на младежите в затвора спортни принадлежности за лятната ваканция и им пожела наред с игрите, да не забравят и подготовката си за училище.

С голямо удовлетворение мога да споделя, че вчера Министерски съвет прие постановление, с което се гарантира увеличаването на възнаграждението на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН) и Главна дирекция „Охрана”(ГДО).  Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която бе на посещение в петък в затвора във Враца.

Увеличението е възможно благодарение на план за реорганизиране и оптимизиране на дейността в тези две дирекции. Това беше един труден процес с активни дебати и участие на синдикалните организации на работещите в тези дирекции. Очакваме в следващите дни да приключим изчисленията за всеки един служител, така че този месец колегите да получат своите увеличения. Планираме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек“, обясни министър Йорданова.

Снимки Пресцентър на Министерството на правосъдието

Преди това тя се запозна на място с условията, при които търпят наказания лишените от свобода, както и с условията на труд на служителите от надзорно-охранителния състав и на инспекторите социална дейност и възпитателна работа. „Убедих се, че за съжаление в част от помещенията има течове. Има нужда от ремонти. Ще говоря с ръководството ГДИН да се ускорят процедурите за доставка на строителни материали, за да могат тези проблеми да бъдат отстранени. Видях на място, че дезинсекцията не е достатъчно ефективна, въпреки средствата, които се разходват. Както знаете, Агенция „Държавна финансова инспекция“ установи данни за нередности и измама. Сигнализирала съм прокуратурата по този въпрос и очакваме той да се разреши. Битовите проблеми може би звучат незначително, но именно заради лоши условия българските данъкоплатци плащат обезщетения за неспазване на международните стандарти“, категоричен бе правосъдният министър.

Йорданова посети и Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора. В него се настаняват непълнолетни лишени от свобода момчета с мярка за неотклонение „задържане под стража” или с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. Министърът на правосъдието подари на младежите спортни принадлежности за свободното време през лятната ваканция и им пожела наред с игрите, да не забравят и подготовката си за училище.

Проверката на правосъдния министър включва и оглед на дейностите по изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То ще бъде с капацитет 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания. Строителните работи по преустройството на съществуващата сграда, която е в непосредствена близост до затвора, са финансирани по Програма „Правосъдие“ на Норвежки финансов механизъм 2014-2021. В общежитието ще бъдат настанени лишените от свобода, които допреди месеци бяха в т.нар. „Керамична фабрика“. Лошите битови условия в него години наред бяха критикувани от национални и международни институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчваше неговото закриване. В момента затворниците от „Керамична фабрика“ търпят присъдите си в Бойчиновци.

Министър Йорданова  проведе срещи и с областния управител на Враца Стефан Красимиров и адвокатската колегия.

 

About De Fakto

Проверете също

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Невена Зартова: Чувствам се застрашена не от двата кръга, а от действията на горестоящата прокуратура и на г-н Сарафов

Нещата в съдебната система не са притеснителни, те са зловещи Проблемът в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.