Последни новини
Home / Законът / Ивайло Дерменджиев: Политическата криза влияе на правосъдната система, не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността

Ивайло Дерменджиев: Политическата криза влияе на правосъдната система, не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността

Defakto.bg
Д-р Ивайло Дерменджиев

Промени в антикорупционния закон не късат зависимостта от прокуратурата. Тримата големи в съдебната система имат един проблем – дълъг мандат.
Това каза в обзорното седмично предаване „Неделя 150“ на БНР д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

По думите му има повече концентрация върху наказателната реформа, а в правораздаването в България наказателните дела са около 1/4 от всички.  „Фиксацията върху наказателната реформа е вредна и пречи“. И допълни, че проектозаконът за противодействие на корупцията винаги е №1 в дневния ред в правна комисия.

Политическата криза няма как да не се отразява върху правосъдната система. Правото и политиката са свързани, политическата система винаги влияе върху правовите инструменти… Противопоставянето между политическите сили е достигнало такова ниво, че е трудно да се постигне разумен компромис дори в рамките на разумни законодателни инициативи. Дори не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността“.

„Законът е важен. Но има неща, които критикуваме в него – едно от нещата, свързани със запазване на досегашния режим на конфискация, защото не винаги е в съзвучие с европейското законодателство. Разследването винаги би трябвало да бъде подчинено на прокуратурата. Нивото на кадри с определено образование, които трябва да разследват, е важно. Но дори и да е добре направен законът, въпросът е кой ще го прилага„.

Дерменджиев допълни, че с промени в антикорупционния закон не се скъсва зависимостта от прокуратурата и от главния прокурор:

„Няма как това да се случи. Прокурорът е господар на наказателния процес. Всички сме се съсредоточили около фигурата на главния прокурор. И някак съдебната реформа се върти около смяната на главния прокурор и нищо друго не е важно… Тримата големи в съдебната система имат един проблем – това е дългият им мандат. 7-годишният мандат пречи и на тяхната работа, и на очакванията в обществото“.

Във връзка с поредния доклад за върховенството на закона в България, оповестен от Европейската комисия, той посочи, че в него няма нищо ново.

На въпрос – има ли задкулисие в съдебната система у нас, той отговори – „вероятно, да, но се преекспонира„.

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.