Последни новини
Home / Законът / Ивайло Дерменджиев: Политическата криза влияе на правосъдната система, не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността

Ивайло Дерменджиев: Политическата криза влияе на правосъдната система, не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността

Defakto.bg
Д-р Ивайло Дерменджиев

Промени в антикорупционния закон не късат зависимостта от прокуратурата. Тримата големи в съдебната система имат един проблем – дълъг мандат.
Това каза в обзорното седмично предаване „Неделя 150“ на БНР д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

По думите му има повече концентрация върху наказателната реформа, а в правораздаването в България наказателните дела са около 1/4 от всички.  „Фиксацията върху наказателната реформа е вредна и пречи“. И допълни, че проектозаконът за противодействие на корупцията винаги е №1 в дневния ред в правна комисия.

Политическата криза няма как да не се отразява върху правосъдната система. Правото и политиката са свързани, политическата система винаги влияе върху правовите инструменти… Противопоставянето между политическите сили е достигнало такова ниво, че е трудно да се постигне разумен компромис дори в рамките на разумни законодателни инициативи. Дори не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността“.

„Законът е важен. Но има неща, които критикуваме в него – едно от нещата, свързани със запазване на досегашния режим на конфискация, защото не винаги е в съзвучие с европейското законодателство. Разследването винаги би трябвало да бъде подчинено на прокуратурата. Нивото на кадри с определено образование, които трябва да разследват, е важно. Но дори и да е добре направен законът, въпросът е кой ще го прилага„.

Дерменджиев допълни, че с промени в антикорупционния закон не се скъсва зависимостта от прокуратурата и от главния прокурор:

„Няма как това да се случи. Прокурорът е господар на наказателния процес. Всички сме се съсредоточили около фигурата на главния прокурор. И някак съдебната реформа се върти около смяната на главния прокурор и нищо друго не е важно… Тримата големи в съдебната система имат един проблем – това е дългият им мандат. 7-годишният мандат пречи и на тяхната работа, и на очакванията в обществото“.

Във връзка с поредния доклад за върховенството на закона в България, оповестен от Европейската комисия, той посочи, че в него няма нищо ново.

На въпрос – има ли задкулисие в съдебната система у нас, той отговори – „вероятно, да, но се преекспонира„.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.