Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Не можем да реформираме корумпирани институции, като разчитаме на тези институции

Надежда Йорданова: Не можем да реформираме корумпирани институции, като разчитаме на тези институции

Defakto.bg

Надзирателите и съдебните охранители искат  спешна среща с правосъдния министър за обещаното увеличение на заплатите

„И през 2021 година реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита“ –  това е един от изводите в четвъртия годишен мониторингов доклад на  Антикорупционния фонд.

Нулев успех в борбата с корупцията отчита четвъртият годишен доклад на Антикорупционния фонд, който анализира работата на институциите срещу т.нар. висока корупция. През 2021-ва в България не е било образувано нито едно разследване за корупционно престъпление по висшите етажи на властта, става ясно от доклада.
Анализирани са 49-те ключови разследвания за корупция. Приключили са 25.  От тях три с осъдителни присъди, а 14  – с оправдателни. Осем  случая са били прекратени. И всичко това, коментират авторите, в годината, в която български граждани бяха санкционирани по глобалния антикорупционен закон „Магнитски“ .
От Антикорупционния фонд подновяват предложенията си от миналите доклади за законодателни изменения, свързани с прокуратурата. Настояват и за гаранции относно независимостта на Антикорупционната комисия –  публичност, политическа неутралност и професионализъм на членовете , съобщи БНР.

За липсата на напредък в борбата с корупцията, при представянето на доклада, говориха и началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Бориславова, и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, която заяви:

Скромните седем месеца, които прека рахме в изпълнителната власт, ни доказаха, че не можем да се борим срещу корупцията и да реформираме корумпирани институции, разчитайки на тези институции.

Имаме неработеща съдебна система, главен прокурор, който най-арогантно отказва да се отчита пред Народното събрание и да дава информация по истински важните теми за деня и дела.

Имаме липса на качествено разследване и имаме нужда от съдействието на антикорупционни неправителствени организации, които да дават светлина върху най-тъмните нюанси и казуси, да осветляват там, където корупцията иска да се скрие„.

Междувременно надзирателите и съдебните охранители поискаха спешна среща с правосъдния министър, тъй като може да не получат обещаното увеличение на заплатите с по 300 лева.   Tова става известно от изпратено и до медиите писмо до министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, с което те настояват за обяснение.
От синдиката са поискали официална информация какво се е случило с „отпуснатите през актуализацията на бюджета пари“, но до момента не са получили отговор.  Tова става известно от изпратено и до медиите писмо до министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, с което те настояват за обяснение.

От синдиката са поискали официална информация какво се е случило с „отпуснатите през актуализацията на бюджета пари“, но до момента не са получили отговор.

C гoлямo yдoвлeтвopeниe мoгa дa cпoдeля, чe вчepa Mиниcтepcĸи cъвeт пpиe пocтaнoвлeниe, c ĸoeтo ce гapaнтиpa yвeличaвaнeтo нa възнaгpaждeниeтo нa cлyжитeлитe в Глaвнa диpeĸция „Изпълнeниe нa нaĸaзaниятa“(ГДИH) и Глaвнa диpeĸция „Oxpaнa”(ГДO).  Πлaниpaмe вceĸи eдин cлyжитeл дa пoлyчи твъpдa cyмa, a нe пpoцeнтнo yвeличeниe, зaщoтo тaĸa cлyжитeлитe c пo-ниcĸи зaплaти щe пoлyчaт пo-мaлĸo yвeличeниe.  Πo пpeдвapитeлни paзчeти cyмaтa щe e пo 300 лв. нa чoвeĸ“, oбяcни миниcтъp Йopдaнoвa миналата седмица при посещение  във врачанския затвор. Увеличението е възможно благодарение на план за реорганизиране и оптимизиране на дейността в тези две дирекции.

Това каза министър Йорданова миналата седмица при посещение във Врачанския затвор.

Мълчанието на Министерството на правосъдието е и по отношение на искането за предоставяне на официален План за реформи, изискан по реда на закона за достъп до обществена информация, посочват от синдиката.   В писмото до Йорданова от синдиката настояват тя да изпълни поетите ангажименти и искат спешна среща с нея.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.