Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия възобнови процеса за преназначаване на спецмагистратите от специализираните съдилища

Съдийската колегия възобнови процеса за преназначаване на спецмагистратите от специализираните съдилища

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет възобнови спряното  административно производство за разкриване на длъжности в съдилищата, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд, и за преназначаване на спецсъдиите по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ.  Съдийската колегия ще разгледа на извънредно заседание, насрочено за 22.07.2022 г. – петък, от 09.30 ч., исканията на съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд за преназначаване.  Процесът  беше спрян, след като конституционните съдии допуснаха за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни всички промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за закриване на спецправосъдието.

След произнасянето на КС на 14 юли, който обяви, че закриването на спецправсъдието не противоречи на Конституцията, отпадна и основанието за спиране на производството пред ВСС.   КС установи противоречие с Конституцията по един единствен въпрос – въвеждането на квоти за преназначаването на спецмагистратите: „Въвеждането на квоти при преназначаването на магистратите от закриваните специализирани съдилища и прокуратури на съдебната власт представлява изземване на правомощията на ВСС, създаден с цел да гарантира независимостта на всички органи на съдебната власт и на съдебната власт в цялост“, каза съдът.

Така Съдийската и  Прокурорската колегии  на ВСС  вече нямат ограничение колко от спецмагситратите може да бъдат преместени в един съд или прокуратура.

По правилата преназначаването ще става  „в еднакви по степен органи на съдебната власт с висока или свръхвисока степен на натовареност, по възможност от същия апелативен район“. А ако в същия апелативен район няма орган от същата степен с висока или свръхвисока степен на натовареност, се пристъпва към преназначаване в други апелативни райони, „като се следи за последователност при избора на апелативен район, от гледна точка на териториална близост до седалището на закрития орган или длъжност“.

Мнозинството от спецсъдиите подадоха заявления за преназначаване в  столични съдилища.  В случаите, когато  желаещите да бъдат преназначени са повече от броя на преместените длъжности,  ВСС приема решение за преназначаване, съобразно комплексната оценка от атестирането, продължителността на юридическия стаж и значимостта на личните мотиви на кандидатите (чл. 194 ЗСВ ).

Очаква се Прокурорската колегия също да възобнови производството по преназначаване на спецпрокурори, което също бе спряно заради делото в КС.

Колегии на ВСС имат две седмици, за да извършат преназначенията, тъй като от 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури  престават да съществуват.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.