Последни новини
Home / Законът / Оптимизация: Шести зам. апелативен прокурор на София, 17 длъжности „прокурор“ и 7 за „младши .следовател“ в столицата и страната

Оптимизация: Шести зам. апелативен прокурор на София, 17 длъжности „прокурор“ и 7 за „младши .следовател“ в столицата и страната

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи шеста щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – София. Това е станало чрез  трансформиране на една свободна длъжност „прокурор“ от щата на органа в една щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор“, считано от датата на вземане на решението.

Предложението е мотивирано с висока натовареност по отношение на прокурорската работа и със значителния ръст  на  административната дейност.

Колегията  предлага на Пленума на ВСС да съкрати 6 щатни длъжности в Апелативна специализирана прокуратура, от които две свободни длъжности „заместник на административния ръководител“ и 4 свободни длъжности „прокурор“, считано от 27.07.2022 г., последен  ден от дейността на спецправосъдието.

Предлага се, по една от тези длъжности да бъде разкрита в Апелативна прокуратура – Бургас и Апелативна прокуратура – Велико Търново, а 4 длъжности – в Апелативна прокуратура – София, от същата дата.

По същите причини ПК  предлага на Пленума да съкрати 11 щатни длъжности в Специализираната прокуратура, от които 3 свободни длъжности „заместник на административния ръководител“ и 8 свободни длъжности „прокурор“. Поискано е също да  бъдат разкрити по една щатна длъжност „прокурор“ в окръжните прокуратури в Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Враца и Пазарджик, и 4 длъжности в Софийска градска прокуратура.

На посочените основания Прокурорската колегия предлага също ПВСС да съкрати 7 щатни длъжности „младши следовател“ в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, които да се разкрият в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Предложението се внася за разглеждане и произнасяне в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 21.07.2022 г.  То е изготвено въз основа на  броя на досъдебните производства, които се очаква да бъдат преразпределени в прокуратури в страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.