Последни новини
Home / Законът / Софийският апелативен съд потвърди предсрочното освобождаване на  Андре Токев

Софийският апелативен съд потвърди предсрочното освобождаване на  Андре Токев

Defakto.bg

 

Тричленен състав на Апелативен съд – София потвърди определението на Софийския градски съд, с което на 13. 07. 2022 г. бе допуснато условно предсрочно освобождаване на осъдения Андре Токев. 
Магистратите приемат за обосновано определението на първоинстанционния съд, според което към настоящия момент осъденият с поведението си в затвора е дал доказателства за поправянето си. 
Събрани са доказателства за неговата полезност за обществото; същевременно към 13.07.2022 г. осъденият е бил изтърпял фактически повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода“.  Това е обусловило извод за  законосъобразност на обжалваното определение и за неоснователност на подадената срещу него жалба, сочат апелативните съдии.
Определението на САС е окончателно.

Софийският градски съд го освободи предсрочно преди дни, но администрацията на софийския затвор пусна  жалба срещу решението и  материалите по делото се озоваха в Апелативния съд.  Още по време на делото в СГС беше ясно, че затворническата администрация е  против предсрочното пускане на Токев. В нейното становище, което се изисква в процедурата по условно предсрочно освобождаване, тя изрази  отрицателно становище. Според служителите в затвора целите на наказанието не са изпълнени, оценката от рецидив е непроменена, има и план за поправяне, който не е изпълнен, заради което наказанието трябва да се изтърпи изцяло.

Преди месец известният готвач поиска да излезе от затвора, като съдът изиска затворническото му досие и образува дело. Той бе заловен да  шофира след употреба на алкохол и по джанти през ноември м.г., и осъден за шофиране в пияно състояние. През януари т.г. съдът одобри споразумение между него и прокуратурата за ефективно наказание от седем месеца. Заради предишна 3-месечна условна присъда, постановена от варненски съд, отново за шофиране в нетрезво състояние, ефективната му присъда беше удължена и изтича през октомври.

Андре Токев бе арестуван в столицата, след като шофира с близо 1,9 промила алкохол. Той бе лишен от право да управлява автомобил за срок от година и половина. Токев беше спрян на Околовръстния път на София след сигнали на граждани, а видео, разпространено в интернет показа, че автомобилът му се движи по джанти.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.