Последни новини
Home / Законът / Обезличаване на лични данни създаде подозрения, че „Евролаб -2011“ се ползва с протеции на съда (обновена)

Обезличаване на лични данни създаде подозрения, че „Евролаб -2011“ се ползва с протеции на съда (обновена)

Defakto.bg

По обявените решения от ВАС  по споровете между  БАБХ и „Евролаб -2011“  има разминаване между номера на едно от делата и действителния му статус, заявиха читатели пред  Де Факто. Изпратиха и нагледен материал в подкрепа на подозренията си, че нещо не е както трябва.

По – късното обезличаване на личните данни е причина определението по едно от делата свързани Капитан Андреево,   да не се визиуализира веднага в сайта и вероятно това е създало погрешно впечатление, обясниха от съда.

По-късно оттам изпратиха линкове и по трите дела (виж най-долу).  Вчера ВАС обяви решенията си по три жалби на фирмата. С решение по дело 6328 е отмено разпореждането на първоинстанционния Хасковски администратиевен съд и нареждат незабавно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ,  които не  допускат служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Участието на председателя на съда Георги Чолаков по едно от делата,   също създаде вълнения за „скалъпена“ работа от най-високото ниво на съда.   Изводите  обаче, че съдът е осуетил опитите на държавата да си върне контрола на гранични пункт с Турция,  в интерес на истината,  са пресилени.

В „заподозряното“  решение са  посочени „незаконосъобразности“ , които ако наистина правителството иска да си върне „частната“ граница, просто  трябва да отстрани.  

Какво казаха съдиите: Забраната към служителите на „Евролаб 2011“ ЕООД (за товаро разтовран дейност) не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт. С издадената от изпълнителния директор на БАБХ Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 г., на „Евролаб 2011“ не е забранено да извършва дейност като оператор, както и на дейности по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ).  И в следваща заповед на изпълнителния директор на БАБХ – № РД 11-995 от 19 май 2022 г., никъде няма забрани  за извършване на товаро-разтоварни дейности от страна на операторите, какъвто в случая се явява „Евролаб 2011“.

Съдът остави в сила  заповед  на изпълнителния  директор на  БАБХ , с която той разпорежда всички проби, считано от 20 май 2022 г., да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ.  Изпълнителният директор на БАБХ обаче не е отменил Заповед № РД 09-1432/21.12.2012 г. на министъра на земеделието и храните, с която „Евролаб 2011“ ЕООД е определена за лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци.

Според чл. 51 ал.2 от Закона за управление на агрохранителната верига, ръководителите на  ведомствата,  в случая и шефът на БАБХ,  определят със заповед официалните лаборатории, в които се извършват анализи, изпитвания и диагностика на  елементи на агрохранителната верига за целите на официалния контрол при спазване на изискванията на чл. 37, параграфи 1, 3, 4 и 5 от Регламент (ЕС) 2017/625.   Списъкът на  определените лаборатории задължително се публикува на интернет страницата на съответното ведомство.

Любопитно е има ли такива публикувани списъци, защото, ако няма, според специалистите в областта,  „„Евролаб 2011“ не би могла да извършва дейност по контрола за пестициди от плодове и зеленчуци. Това е уточнение, което трябва да извърши агенцията,  а не съдът, твърдят експерти.

 

Линкове към трите дела:

https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_case.xsp?id=458967&code=vas

https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=1966723&code=vas

https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=1967265&code=vas

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.