Последни новини
Home / Актуално / ВАС отхвърли жалба на СДВР срещу признато полицейско насилие … и цял флакон сълзотворен спрей в лицето

ВАС отхвърли жалба на СДВР срещу признато полицейско насилие … и цял флакон сълзотворен спрей в лицето

Defakto.bg
Типични пейзажи от законосъобразните действия на полицията през „лято – есен“ на 2020 г.

Върховният административен съд остави в сила решение на АССГ, с което административните съдии осъдиха държавата за неимуществени вреди от полицейски побой над младеж, наранен на протестите от „лятото-есен“ на  2020 г.  Присъдено е обезщетение по ЗДОВ в размер на  3500 лв. заедно със законна лихва . Пред ВАС битият младеж оспорва  размера и  иска от  съда да му присъди първоначално поисканото обезщетение от 5000 лв.  В  исковата си молба той посочва, „искът му да се счита насочен срещу Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.

Решението на АССГ е оспорено като неправилно и незаконосъбразно и от  Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).  Отам смятат, че няма основания за присъденото обезщетение и искат неговата отмяна или поне то да бъде намалено.  Представителят на Върховната административна прокуратура заяви, че решението на АССГ е правилно.

Сълзотворният спрей – още едно „законосъобразно“ средство използвано храбро  от полицията през 2020 г. в нарушение на ЗМВР.

Няма основания ли ?!  Върховните съдии Таня Куцарова, председател и съдиите Любка Петрова и Юлиан Киров след обстойна проверка на обжалваното решение, обстоятелствата, доказателствата и  становищата на страните, установяват обратното – основанията са си налице в кориците по делото.

По него  е безспорно установето, че  на П. Динев е нанесен побой по гърба и задното бедро от обградилите го петима жандармеристи, които го повалили на земята, след което го напръскали по лицето с цял флакон със сълзотворен спрей.   Съдиите констатират, че  мъжът, като участник  в протеста, по никакъв начин не е извършил действия, свързани с нарушаване на обществения ред.  Не е установено той самият да  е употребил физическа сила или агресия срещу полицейските служители, които да са довели до използване на помощните средства, предвидени в чл. 85 и чл. 86 от ЗМВР спрямо него.

От доказателствата става ясно, че на 2 септември 2020 г. протестиращите са искали да продължат придвижването по площад „Княз Александър 1″, но то е  било ограничено от полицейския кордон. „Неизвестни са останали причини, поради които органите са решили, без предупреждение, както е предвидено в чл. 86 от ЗМВР, да използват физическа сила, като издърпват и задържат произволно някои от протестиращите, сред които е бил и П. Динев, отбелязват съдиите.

Съдът правилно е сметнал, че действия от такъв характер са незаконосъобразни и са довели до падането на Динев на земята и понасянето на множество травми, при дърпането му към полицейския кордон.

Правилен е изводът на съда и за незаконосъобразно използване на химически вещества – лютиви спрейове срещу протестиращите, отново поради липсата на предвидените за такова използване законови предпоставки„, казват в решението си върховните съдии.

Право и справедливост по полицейски

От  преценка на всички събрани доказателства, безспорно се установява наличието на неправомерни действия на служители на МВР спрямо пострадалия, потвърждава ВАС.

Действията на полицията не се базират на нормативен или административен акт, поради което са незаконосъобразни и такива пораждат отговорност на държавата по чл.1, ал.1 ЗОДОВ.  „В случая са налице претърпени неимуществени вреди, резултат на незаконосъобразно прилагане на  неоправдана полицейска сила и мерки спрямо младия човек. (  по чл. 85 и чл. 86 от ЗМВР) .  Несъмнено неправомерното действие при установените по делото условия има негативно отражение върху психическото и физическото състояние на П. Динев. Налице са негативни преживявания, изразяващи се в унижаване на човешкото достойнство, физически и емоционален дискомфорт“. 

За размера на обезщетението върховните  съдии приемат, че АССГ е изложил точни ясни мотиви и правилно е приложил разпоредбата на чл.52 от ЗЗД, във вр. с §1 от ЗР на ЗОДОВ и  практиката на Съда на Европейския съюз. „Всички относими доказателства са отчетени от съда, като направените изводи относно размера на обезщетението съответстват на данните по делото, установяващи конкретните факти по непротиворечив начин“, заключава съдът и не увеличава размера му.  Присъденото обезщетение от 3500 лв. се дължи заедно със законната лихва от 5 февурари 2021 г. до неговото издължаване.

Върховната съдебна инстанция намира за неоснователно искането на  СДВР за отмяна рашението или поне  намаляване размера на обезщетението. „Сумата определена от съда е в съответствие с практиката на СЕС по сходни казуси и дава разрешение в пълен обем на възникналата отговорност на държавата по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. С нея се отчита интензитета на вредите, тяхната продължителност и ефекта им върху лицето“ , сочи съдът и отхвърля  претенциите на СДВР.

Финално обявява решението на  първоинстанционният съд за  валидно, допустимо и правилно,  и го оставя в сила.

Законосъобразност

Вие сигурно  защитавате  онези,  които пребиха 100 полицаи“ – с тези думи  главният прокурор Иван  Гешев се обърна към правосъдния  министър Надежда Йорданова на заседанието на Пленума на ВСС от 7 юли т.г., на което тя  поиска предсрочното му освобождаване .  Сред общо 13-те й  основания,  бе и изказаната подкрепа  от Гешев за   „законосъобразните“ действия на полицията от времето на протестите през 2020 г. срещу управлението на Бойко Борисов и ..  самият Гешев.   В един от  дните на гражданските вълнения,   „прикачени“ към протестите характерни групи замеряха продължително  извадените на терен полицаи.

Забележително е, че тогавашното ръководство на МВР  остави с часове униформените да се ожесточават под обстрела на хулиганстващите агитки, които като свършиха „боеприпасите“,  се оттеглиха безпроблемно.  Реакцията на полицията настъпи по-късно, но срещу мирните граждани.   Ако това „изчакване“  е законосъобразност, то тя е само във въображението на главния прокурор.

Съдебни  истории  на „пребитите 100 полицаи“  обаче  не се забелязват. Продължават  да се точат  само делата на битите протестиращи,  чиито травми от полицейското насилие оставят белези. Незаличими.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.