Последни новини
Home / Законът / Гешев в парламента отново демонстрира умение като го питат за едно да отговаря за друго

Гешев в парламента отново демонстрира умение като го питат за едно да отговаря за друго

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев, който за втори път за една седмица имаше среща с депутатите, този път от правната комисия, преди заседанието раздаде на членовете й 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата на прокуратурата и намерение народните представители да бъдат обучавани.  После близо три часа  отговоря на въпроси на депутати за дейността на държавното обвинение и за работата на разследващите органи.  Той бе придружен  от зам.главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева, които нито веднъж не взеха думата.

По време на процедурата бяхме свидетели на  вече отигравания маниер на главния прокурор –  когато го питат за едно,  той да отговоря за друго.

Мирослав Иванов от ПП му зададе въпрос защо няма дела и окончателни присъди за корупция по високите етажи, като даде пример с анализа на Антикорупционния фонд, обявил 2021 г. за нулева в борбата с корупцията поради липса на именно на присъди.  Гешев отговори, че в България има над 30 000 НПО и всяко от тях може да си прави всякакви  изследвания. Случайно  наричаше АКФ  „фронт“,  вместо фонд и заключи,  че изследването не отговоря на  обективната действителност, която може да се открие в  годишните  доклади на прокуратурата.

Гешев цитира  случаен гражданин, който „днес на улицата ми  каза,  че прокуратурата е единствен светъл лъч на нормалност„.

След това повтори  тезата си, че  МВР не е докладвало на прокуратурата нито едно лице за корпуция от високите етажи на властта, а без органа който разкрива престъпленията,  прокуратурата няма как да действа, каза той. Заяви,  че  резултатите в борбата с високата корупция не са достатъчно задоволителни, заради остарелия Наказателен кодекс. „Не може с неефективно оръжие да постигаш ефективни цели. Това е една от причините“, категоричен е главният прокурор. „Прокуратурата внася обвинителните актове. Може би е добре да изслушате председателя на Върховния касационен съд“, предложи той.

Крум Зарков от БСП охлади желанието на главния прокурор да ограмотява депутатите. „Не поставяте правилния въпрос, а така няма да намерим правилния отговор“, каза му Зарков.

Не е дефицит на българската правна система недосегаемостта на онзи,  който има политически контакти  или пари да се измъкне„, обърна се той  главния прокурор. “ Вие давате за пример  един формалистичен   НПК и един остарял НК, които прилагате еднакво и за „малки“,  и за „големи“.

Само, че едните се измъкват, а другите не, посочи  проблема  социалистът.

„Казвате, че липсата на резултати не се дължи изцяло на прокуратута, а има други причини.  Такива причини може да има, но те не заличават  ролята и отговорността  на прокуратурата“,   заяви  Зарков и  допълни, че  именно обвинителната власт  образува досъдебните производства,   дава указания и по закон държи изкъсо  разследванията  срещу престъпността, включително и срещу „високата“. Напомни на Гешев, че френският президент Никола Саркози, преди това вътрешен министър с висок рейтинг е бил осъден  от съда, но по доказно обвинение на прокуратурата за незаконно финансиране на предизборната му кампания. Съдът  може да налага осъдителни присъди, но ако има  безспорни доказателства,  напомни  депутатът на главния прокурор.

Мирослав Иванов репликира Гешев, че  не отговоря конкретно за големите корупционни скандали като кюлчетата и пачките в чекмеджето, за „Апартаментгейт“, за парите от АМ „Хемус“ и за „Осемте джуджета“.

Последва отговора: “   Много трудно е да ви дам някаква конкретика извън това, което ви казах“, отговори главният прокурор. А онова което бе казал бе,  че прокуратурата не е отговорна  за липсващите присъди по високите етажи на властта.

Иван Гешев отказа да отговори на Атанас Славов от ДБ дали има образувани досъдебни производства срещу депутата Делян Пеевски и бившия член на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, които бяха санкционирани по закона „Магнитски“ преди една година.   Каза: „Магнитски“ е политически и административен инстумент и не е задължително да води до наказателно-правен ефект.  На вас ви е ясно, че според европейските правила действия на санкции на страни извън ЕС са неприложими„.  Добави: „Българският главен прокурор и аз нямам личен интерес към депутата Пеевски, за да проверявам“. Според него, въпросните преписки са изпратени на спецпрокуратурата

и там или е образувано дело, или те са прекратени.

Славов  попита още какво се случва с проверката за организирана престъпна група срещу високопоставени служители на МВР. Според информацията единият от проверяваните за участие в ОПГ е бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. Първоначално специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство, но впоследствие ВКП отмени този отказ.  В тоз исмисъл бе и въпроса какво се е случило с този казус досега.

Мога да ви отговоря по същия начин, по който ви отговорих за Пеевски„, отговори главният прокурор.

Дани Каназирева от ГЕРБ положи усилия в друга посока. Тя подчерта, че няма да пита главния прокурор дали има опънат чадър над премиера Кирил Петков заради нарушената от него Конституция  или за Меморандума с корпорацията „Джемкорп“, или за продажбата на газ чрез последници, и върна дебата на  тема спецправосъдие.   Попита  какво се случва с делата и преписките в  специализираните съд и прокуратурата, които преустановяват своята работа след една седмица и прензначаването на магистратите от там.   Атанас Славов от ДБ  репликира, че за съдиите от спецсъда вече е ясно, че ще бъдат назначени в софийския съдебен район и че това е въпрос към Висшия съдебен съвет, а не към главния прокурор.   Въпросът обаче имаше  за цел да извади Гешев от  „високата корупция“ към   предизвестени отговори:

Драмата е огромна. Последствията ще са амнистия за организираната престъпност и шпионаж е професионалното ми мнение на базата ми като практикуващ юрист от 1995 г.„, отговори веднага  Гешев, видял светлина в тунела след  въпроса от ГЕРБ. Изчерптело повтори многократно  изказваната теза зи за юридическата катастрофа, която ще настане.  Наложи се депутатите да му направят забележка, че подценява десетки окръжни  прокурори от страната, при които биха отишли дела на спецправосъдието.

След това Гешев обясни, че  Специализираната прокуратура за миналата година е предала на съд 66 души за корупционни престъпления. Сред тях са били и министър и зам.-министър. Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция, посочи Гешев.

Междувременно Бранимир Балачев от ГЕРБ засипа главния прокурор с похвали. Според него в дневния ред на обществото не са въпросите за делата срещу Делян Пеевски, а хипер инфлацията и високите цени на горивата и тока.

Божанков от БСП попита Гешев дали личните му отношения с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова са повлияли на разследванията за записите на Бойко Борисов и снимките на кюлчета и пачки от спалнята на бившия премиер.

Аз познавам пиарите на множество политически и неполитически лица. Това е част от работата ми, когато съм комуникирал с изпълнителната власт. Това че комуникирам с хора не виждам как ще повлияе на личното му убеждение или това наблюдаващите прокурори„, обясни главният прокурор и добави, че има над 6000 контакти в телефона си.

Причините за оправдателните присъди не  е справедливо  да се взимат при атестирането на  прокурорите на фона на лошото законодателство, смята Гешев. Същото е убеждението му  за осъжданията на прокуратурата и значителните обезщетения, които плаща за незаконни или недоказани обвинения  по ЗДОВ.  Обяви се за отпадане на провокацията за подкуп и за конфискация на МПС при тежки транспортни престъпления.

Зарков го попита кога българските граждани най-накрая ще имат доверие в прокуратурата и кога ще признае, че има проблеми в държавното обвинение и мисли ли, че Прокуратурата под негово ръководство ще може да възобнови доверието както между институциите, така и между нея и българските граждани.

Иван Гешев отговори: „Казвате ми, няма доверие в съдебната власт. Аз бих посочил и други институции с доста по-ниско доверие. Затова доверието трябва да се изгражда. Трябва да се обяснява, трябва да се говори. Но този процес не е едностранен от страна на съдебната власт, а от страна на всички български институции и говори за усещане за държавност, за уважение между институциите, за правова държава и за върховенство на закона“. Каза също, че  определени политици системно рушат доверието на хората в прокуратурата, като дори я обвиняват за високите цели на тока. Другият проблем са „сериозни хора, със сериозни възможности, които могат да ангажират сериозни адвокати и политически лица в тяхна защита“.

    Второто  явяване на главния прокурор пред  парламентарна комисия – нищо ново и съществено.  Високомерие,  на моменти пълно смирение и проблясъци на желание за  същинско сътрудничество.  Назидателното  отношение, което Гешев  демонстрира пред депутатите,  по-скоро показа, че  не се чувства комфортно там където не е заобиколен само от подчинени.

С няколко анекдотични фрази  Атанас Славов описа как изглежда историята на българската прокуратура от последните 30 години.

Първата е вдъхновяваща и е на първия демократично избран главен прокурор ( покойният Иван Татарчев): „Над мен е  само Господ„.  Втората е доста приземена и казва много за гл. прокрор по онова време:  „Тук Плод Зеленчук„,  (реплика на  Никола Филчев).  По трета: „Ти си го избра„( за Цацаров),  могат да се напишат големи есета за отношенията между изпълната власт и главния прокурор.  Последната фраза е: „ Аз съм инструмент на Господ“  (думи на Гешев в интервю)

„За съжаление, когато правните историци описват дейността на българската прокуратура, тези фрази няма как да не попаднат в история.  Трябва да призная, че аз не се гордея с  това“, отбеляза депутатът.  Добави:  Вместо за постижения, през тия 30 години ние говорим за проблеми и то на най-високо ниво в прокуратурата.

Това е.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.