Последни новини
Home / Законът / С 5: 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на Гешев срещу намаления с 20 млн. лв. бюджет на прокуратурата

С 5: 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на Гешев срещу намаления с 20 млн. лв. бюджет на прокуратурата

Defakto.bg

 Конституционният съд отхвърли искането на главния прокурор Гeшeв  дa oбяви противоконституционност  на разпоредбата от Закона за държавния бюджет за 2022 г., с коятo бе намалено финансирането на съдебната власт, в частност на прокуратурата.  Този път причината е в постигнатото реми от пет на пет гласа, при което решение не може да се вземе и искането се отхвърля.  Според чл. 151, ал. 1 от Конституцията, за да е взето валидно едно решение са необходими мнозинство от гласовете на повече от половината съдии от състава на съда – най- малко 7 гласа.

Според съдиите Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова искането е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

Според съдиите Павлина Панова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов искането е основателно и следва да бъде уважено.

Така Конституционният съд не успя да постигне решение по въпроса – противоречи ли или не на Конституцията разпоредбата в бюджета за тази година, с която бяха взети 20 милиона лева от прокуратурата.

Финансово необезпеченият бюджет (чл.2, ал.2) създава опасност от блокиране на дейността на органи на съдебната власт и е в нарушение на чл. 4, ал. 1, чл. 8 и чл. 117, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България, води до неравнопоставеност на разделените власти и противоречи с установената в основния закон независимост на съдебната власт и свързаната с нея самостоятелност на бюджета й,  посочи в искането си нa главния прокурор. „Значителното намаляване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на съдебната власт неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции и ще доведе до невъзможност за пълноценно упражняване на правомощията й. Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране,  пocoчи  Ивaн Гeшeв.

Имало е и други случаи на отхвърлени  искания поради реми на гласовете или недостигане до 7-ия глас.   Един от най-характерните казуси бе  делото за противоконституционност на ДПС от зората на демокрацията,  когато движението оцеля с  шест на пет гласа, поради заболяване на един от съдиите.

Повече от половин година обаче Конституционният съд работи с двама членове по-малко, тъй като Народното събрание не открива процедура за избор на конституционни съдии за овакантените местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Изборът на конституционните съдии е с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, каквото е необходимо за вота на членовете в Инспектората и ВСС.  Това прави още по укоримо бездействието на Народното събрание,  което може да се каже  вече  засяга  дейността на Конституционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.