Последни новини
Home / Законът / С 5: 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на Гешев срещу намаления с 20 млн. лв. бюджет на прокуратурата

С 5: 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на Гешев срещу намаления с 20 млн. лв. бюджет на прокуратурата

Defakto.bg

 Конституционният съд отхвърли искането на главния прокурор Гeшeв  дa oбяви противоконституционност  на разпоредбата от Закона за държавния бюджет за 2022 г., с коятo бе намалено финансирането на съдебната власт, в частност на прокуратурата.  Този път причината е в постигнатото реми от пет на пет гласа, при което решение не може да се вземе и искането се отхвърля.  Според чл. 151, ал. 1 от Конституцията, за да е взето валидно едно решение са необходими мнозинство от гласовете на повече от половината съдии от състава на съда – най- малко 7 гласа.

Според съдиите Мариана Карагьозова – Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова искането е неоснователно и следва да бъде отхвърлено.

Според съдиите Павлина Панова, Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова и Красимир Влахов искането е основателно и следва да бъде уважено.

Така Конституционният съд не успя да постигне решение по въпроса – противоречи ли или не на Конституцията разпоредбата в бюджета за тази година, с която бяха взети 20 милиона лева от прокуратурата.

Финансово необезпеченият бюджет (чл.2, ал.2) създава опасност от блокиране на дейността на органи на съдебната власт и е в нарушение на чл. 4, ал. 1, чл. 8 и чл. 117, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България, води до неравнопоставеност на разделените власти и противоречи с установената в основния закон независимост на съдебната власт и свързаната с нея самостоятелност на бюджета й,  посочи в искането си нa главния прокурор. „Значителното намаляване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на съдебната власт неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции и ще доведе до невъзможност за пълноценно упражняване на правомощията й. Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране,  пocoчи  Ивaн Гeшeв.

Имало е и други случаи на отхвърлени  искания поради реми на гласовете или недостигане до 7-ия глас.   Един от най-характерните казуси бе  делото за противоконституционност на ДПС от зората на демокрацията,  когато движението оцеля с  шест на пет гласа, поради заболяване на един от съдиите.

Повече от половин година обаче Конституционният съд работи с двама членове по-малко, тъй като Народното събрание не открива процедура за избор на конституционни съдии за овакантените местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Изборът на конституционните съдии е с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, каквото е необходимо за вота на членовете в Инспектората и ВСС.  Това прави още по укоримо бездействието на Народното събрание,  което може да се каже  вече  засяга  дейността на Конституционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.