Последни новини
Home / Законът / Закриването на спецправосъдието води до амнистия на 800 досъдебни производства, смята главният прокурор

Закриването на спецправосъдието води до амнистия на 800 досъдебни производства, смята главният прокурор

Defakto.bg

Спецструктурите работят вече повече от 10 години и направиха много за България и гражданите по отношение на борбата с организираната престъпност, престъпленията против републиката и борбата с корупцията по високите етажи.  Това не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае”.

Това заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев, на който ръководителите на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура Валентина Маджарова и Ивайло Ангелов обясняват затруднеията, които закриването на  спецправосъдието създава.

Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с голям финансов ресурс и евентуално лица от обществения живот, няма да кажа политици. Никой не очакваше, че ще са толкова ефективни”, заяви Гешев.  „Последиците няма да се дължат на българската прокуратура и на съдебната система. Ще бъдат за сметка на тези, които направиха закриването – българските политици. Предвиждам, че ще има амнистия за голяма част от тези около 800 досъдебни производства, които още не са приключили„, каза още Гешев.

През тези повече от 10 години двете прокуратури направиха повече за България, отколкото всеки друг по отношение борбата с организираната престъпност, престъпленията срещу Републиката. Това не са празни думи, а активна статистика, с която всеки може да се запознае, заяви Гешев.

Проблемите вече настъпват и ще бъдат за сметка на тези, които направиха това нещо. Въпросите оттук нататък трябва да бъдат задавани не към българската прокуратура, а към българлските политици„, заключи главният прокурор.

Той посочи, че специализираните структури получават благодарности от колегите си от Европа: „Дори вчера получих благодарност от германски прокурор и от шефа на Криминалната служба в два града в Германия за дейността на прокурор и съответните служители от МВР в съвместен екип за разследване“. Иван Гешев посъветва българските граждани „да си зададат въпрос защо се закрива нещо работещо, за да се върнем към един неефективен модел – дали е пропаганда, дали е кризисен пиар, дали е неграмотност, безхаберие или нещо друго, което не искам да описвам, но може да се онагледи с влизане в джипове на предадени на съд лица“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.