Последни новини
Home / Законът / С подигравки на ръба на приличието, парламентът прие правилата за избор на шеф на КПКОНПИ (допълнена)

С подигравки на ръба на приличието, парламентът прие правилата за избор на шеф на КПКОНПИ (допълнена)

Defakto.bg

Парламентът прие процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 136 депутати гласуваха „за“ проекта на решение, други 36 бяха „против“, без въздържали се.

Правилата

Кандидатите трябва да имат завършено юридическо образование и да  представят удостоверение за юридическа правоспособност, а необходимят стаж е  от най-малко 10 години. Свидетелство за съдимост също е сред задължителните документи.  Кандидатите дават съгласие за проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предложенията, към тях и името и мотивите на издигнатия кандидатурата народен представител ще се публикуват в срок до два работни дни от получаването им на интернет страницата на парламента.  Изслушване се провежда в открито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията не по-късно от седем дни преди провеждане на избора.  То се  излъчва в реално време на сайта на Народното събрание.  За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати.  Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите в зала, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.  Когато никой не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване. Ако и тогава никой от кандидатите не събере нужният брой гласове, депутатите приемат решение за откриване на нова процедура за избор.

Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, е  предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.

Предозиране

Обсъждането на правилата за избор на ръководител на антикорупционната комисия бе съпроводено от яростни  изказвания и подигравки между депутатите.  От ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха,  че правилата се приемат за конкретен човек, който трябва  да оглави КПКОНПИ.  Напомниха условието на  „Продължаваме Промяната“ (ПП) при преговорите за правителство с третия мандат,  да бъде подкрепен за председател на КПКОНПИ техния кандидат  Бойко Рашков.   Въпреки, че същината на заседанието бяха само процедурните правила,  кандидатурата на ПП стана център на обсъжданията, а  дебатът продължи над три часа.

Докато беше логично да се пита защо управляващите чакаха 4 месеца, за да започнат процедурата, след като бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров освободи поста предсрочно още на 1 март т.г. , а отговор не последва,  изказванията преминаха точката на приличие.

Хамид Хамид от ДПС: „Тези олигарси, които го бутат там (има предвид Бойко Рашков),  явно имат някакви запори. Един има над 200 милиона причини да го вкара там“, в характерени  стил  коментира той.

Лидерът на  ДПС Мустафа Карадайъ реши, че е много интересно да каже, че веднага след приемането на процедурните правила, ДПС  ще номинира Рашков.  Засипаха се идеи претендентите за поста да бъдат до 65 години (а вътрешният министър е на 67 години – бел.а.),  да не са обект на проверки от КПКОНПИ (срещу него беше назначена от Цацаров проверка в началото на годината по сигнали за недекларирано имущество) и др.

За нас Бойко Рашков е радост!„,  театрално се присъедини към този хор  бившата студентка на Бойко Рашков  Десислава Атанасова, шеф на ПГ на ГЕРБ.  Предложи парламентът да приеме решение, с което освен шеф на КПКОНПИ, парламентът да избере  Рашков и  министър-председател, и член на Конституционния съд, и на Висшия съдебен съвет, и пр. Накрая добави управляващите да предложат  Рашков да бъде направен и учредител на „Българско лято“ – партията на пребиваващия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Ако това предложение бъде прието, вие ще изпълните вашия слоган за нулева толерантност към корупцията„, заключи  Атанасова.

Подигравателното отношение на ГЕРБ -СДС и ДПС не постигна особен  ефект на  фона на  „безупречните“ казуси с  кюлчетата,  пачките, чекмеджета, Мата Хари, записите, мисирките, полицейскота насилие, джипката, съмнителните  избори,  Росенец и още много прочее.

Искрен Митев от „Промяната“ обяви, че критиките и заплахите на ГЕРБ  подчертават колко е удачна е номинацията на Бойко Рашков.  „Г-н Рашков е най-добрата кандидатура, именно поради факта, че обявяваме война на това, което представлява ГЕРБ“, каза Митев.

Предстои да се разбере  доколко само това е целта, защото се чува, че за рокадата има и  други съображения – разчистване на терена за високопоставена особа от промяната, която се е прицелила във върховете на  МВР.  Предозирано.

Юридически капан

“Продължаваме промяната” попадна в  юридически капан – Бойко Рашков не може да бъде освободен като министър, за да бъде избран начело на антикорупционната комисия. Това каза  пред БНТ  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.  Причината е, че правителството на Кирил Петков е в оставка и гласуването трябва да е анблок, а не поотделно за министрите.

Заради същия казус досега не са освободени официално и четиримата министри от “Има такъв народ”, въпреки че партията им и те  напуснаха управляващата коалиция. Или, първо трябва да бъде гласуван  нов кабинет и след това да се пристъпи към избор за шеф на КПКОНПИ. 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.