Последни новини
Home / Законът / 85 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желание да влязат в системата на съдебната власт

85 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желание да влязат в системата на съдебната власт

Defakto.bg

Одобрените от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидати за длъжността „младши съдия“ в окръжните съдилища, както и одобрените от прокурорската колегия на ВСС кандидати за длъжността “младши прокурор“ в районните прокуратури и кандидатите за длъжността „младши следовател“ в окръжните следствените отдели на окръжните прокуратури, заявиха писмено желанията си за назначаване в сситемата на съдебната власт. Те ще бъдат назначени  по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането и  съобразно бала им.

Церемонията се проведе в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в  София в присъствието на Драгомир Кояджиков – член на съдийската колегия на ВСС и на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Огнян Дамянов – член на прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Николина Николова и Ивелина Гяурова – програмни координатори „Начално и въвеждащо обучение“ в Национален институт на правосъдието.

Конкурсът за 39 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на съдийската колегия на ВСС по протокол № 02/25.01.2022 г. До участие в него са допуснати 844 кандидати, а до устен изпит – 283 от тях. След извършеното класиране, и предоставената от комисия „Професионална етика“ към СК информация, с решение на колегията за участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 39 кандидати и са обявени 39 резерви.

Конкурсът за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на прокурорската колегия на ВСС по протокол № 2/26.01.2022 г. До участие в него са допуснати 894  кандидати, от които 413 са допуснати до устен изпит, като 29 са класирани и са обявени 29 резерви.

По конкурса за младши следователи в окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури, обявен с решение на прокурорската колегия по протокол № 2/27.01.2022  г., допуснатите до участие са 747 кандидати, от които 269 са допуснати до явяване на устен изпит. За участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 17 кандидати и са одобрени още 17 резерви.

Според  заявените  желания предстои да бъдат приети окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съответно на 26 юли 2022 г. от съдийската колегия и на 27 юли 2022 г. от прокурорската колегия.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт, одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, следва да подадат в деловодството на ВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това, съгласно чл. 258 от ЗСВ, предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.