Последни новини
Home / Законът / 85 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желание да влязат в системата на съдебната власт

85 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха желание да влязат в системата на съдебната власт

Defakto.bg

Одобрените от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидати за длъжността „младши съдия“ в окръжните съдилища, както и одобрените от прокурорската колегия на ВСС кандидати за длъжността “младши прокурор“ в районните прокуратури и кандидатите за длъжността „младши следовател“ в окръжните следствените отдели на окръжните прокуратури, заявиха писмено желанията си за назначаване в сситемата на съдебната власт. Те ще бъдат назначени  по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането и  съобразно бала им.

Церемонията се проведе в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в  София в присъствието на Драгомир Кояджиков – член на съдийската колегия на ВСС и на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Огнян Дамянов – член на прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към нея, Николина Николова и Ивелина Гяурова – програмни координатори „Начално и въвеждащо обучение“ в Национален институт на правосъдието.

Конкурсът за 39 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на съдийската колегия на ВСС по протокол № 02/25.01.2022 г. До участие в него са допуснати 844 кандидати, а до устен изпит – 283 от тях. След извършеното класиране, и предоставената от комисия „Професионална етика“ към СК информация, с решение на колегията за участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 39 кандидати и са обявени 39 резерви.

Конкурсът за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на прокурорската колегия на ВСС по протокол № 2/26.01.2022 г. До участие в него са допуснати 894  кандидати, от които 413 са допуснати до устен изпит, като 29 са класирани и са обявени 29 резерви.

По конкурса за младши следователи в окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури, обявен с решение на прокурорската колегия по протокол № 2/27.01.2022  г., допуснатите до участие са 747 кандидати, от които 269 са допуснати до явяване на устен изпит. За участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 17 кандидати и са одобрени още 17 резерви.

Според  заявените  желания предстои да бъдат приети окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съответно на 26 юли 2022 г. от съдийската колегия и на 27 юли 2022 г. от прокурорската колегия.

Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт, одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, следва да подадат в деловодството на ВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това, съгласно чл. 258 от ЗСВ, предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.