Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът за гибелта на Вапцаров: В битката на терора срещу идеала, неизменно побеждава духът, който надживява мракобесието

Президентът за гибелта на Вапцаров: В битката на терора срещу идеала, неизменно побеждава духът, който надживява мракобесието

Defakto.bg
На 23 юли 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт за активна антифашистка дейност и още същата вечер е  разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Създава едни от най-емблематичните стихотворения в българската литература. За неговата вяра „бронебройни патрони“ не бяха открити.

Държавният глава участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров

Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров. На Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата президентът отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

„В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието“, отбеляза в словото си държавният глава. Той подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него.

Президентът допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант. „Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест“, подчерта той.

Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е „мъченик на праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история“.

„Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото“, допълни още президентът.

По думите на държавния глава антифашизмът е важна част от миналото на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Президентът заяви и че е въпрос на граждански и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достойнство и идеали, паднали жертва в името на свята кауза.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.