Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът за гибелта на Вапцаров: В битката на терора срещу идеала, неизменно побеждава духът, който надживява мракобесието

Президентът за гибелта на Вапцаров: В битката на терора срещу идеала, неизменно побеждава духът, който надживява мракобесието

Defakto.bg
На 23 юли 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт за активна антифашистка дейност и още същата вечер е  разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Създава едни от най-емблематичните стихотворения в българската литература. За неговата вяра „бронебройни патрони“ не бяха открити.

Държавният глава участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров

Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров. На Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата президентът отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

„В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието“, отбеляза в словото си държавният глава. Той подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него.

Президентът допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант. „Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест“, подчерта той.

Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е „мъченик на праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история“.

„Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото“, допълни още президентът.

По думите на държавния глава антифашизмът е важна част от миналото на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Президентът заяви и че е въпрос на граждански и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достойнство и идеали, паднали жертва в името на свята кауза.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.