Последни новини
Home / Законът / Надзирателите и съдебните охранители излизат на национален протест

Надзирателите и съдебните охранители излизат на национален протест

Defakto.bg
Снимка Архив

Надзиратели и съдебни охранители от Бургас излязоха на протест пред Съдебната палата в морския град. Причината за недоволството са ниските заплати в сектора.

По думите на надзирателите и охранителите заплатите им не са увеличавани от април 2020 г. Протестиращите заявиха, че се чувстват излъгани от Министерството на правосъдието, защото за двете главни дирекции „Охрана” и ГДИН са били отпуснати по-малко средства за заплати от обещаните. Вместо увеличение от 300 лв. са получили едва 125 лв.

„Предполагаме, че министърът на финансите Асен Василев е дал по-малка сума като средства, тъй като парите, които трябваше на се получат за двете специализирани дирекции – Главна дирекция „Охрана” и Главна дирекция” Изпълнение на наказанията”, бяха 29 милиона и половина, а реално се получиха 11 милиона – 1/3”, заяви Петко Чалъков, председателят на УС на Синдикат „Охрана“.

Съдебният охранител Кремена Ангелова, която работи от 19 години в системата, също обяви, че се чувстват излъгани. „Поводът е, че се чувстваме излъгани от министъра на правосъдието, тъй като в Плана за оптимизация на дейността на двете главни дирекции в точка 1 беше заложено увеличение на заплатите с 300 лв. и в същото врече се оказа, че заплатата се увеличи със 125 лв”, посочи Ангелова.

До края на седмицата са предвидени протести в страната. В събота съдебните охранители и надзирателите излизат на национален протест в София.

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.