Последни новини
Home / Законът / Доц. Киселова: Мандатът се ползва само за съставяне на правителство. Старият председател на КЕВР не се връща автоматично на поста.

Доц. Киселова: Мандатът се ползва само за съставяне на правителство. Старият председател на КЕВР не се връща автоматично на поста.

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

Въпросът за разумния срок в публичното право е различен от срока в частното право, тъй като в частното право тогава, когато няма срок,изпълнение  се дължи веднага, докато в публичното право разбирането е, че това е с оглед конюнктурата или някакви други събития, които могат да повлияят на хода на политическия процес“. Това заяви пред БНР “ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” по повод третия мандат и споровете за времетраенето му.

Киселова  потвърди, че 7-дневен е срокът за връчване на третия мандат и 7 дневен е срокът,  в който  излъчения за министър председател трябва да  представи правителство.

 „Поради тази причина през изминалата година разбирането, че седемте дни, които има групата да определи кандидат за министър-председател, вече са тълкувани по различен начин. Нормално е това да дава възможност тази година на парламентарната група отново да разтегли срока. Миналата година договорката за разтеглянето на срока не е била само с президента, всички политически субекти са искали да се извършат определени промени, респективно да има стабилност при разпускането на Народното събрание. Сега не мога да кажа дали всички искат или не искат, дали са се обединили около това, че отиваме на избори в края на септември – началото на октомври, но вижте как изневиделица според тези, които не следят други съпътстващи дейности, в случая решението на Конституционния съд, могат да променят дневния ред“.

Очевидно е,  че формално има надскачане на 7-дневния срок от социалистите за излъчване на премиер. Тъй като тази част от процедурата се ръководи от държавиня глава, е възможно той да  поиска разговор и да реши,  че третият мандат не е изпълнен да приключи процедурата по него, каза Киселова.

Според едно от скорошните изказвания на Корнелия Нинова,  изборът на председател на КЕВР налага  мандатът  да бъде забавен.  Основание за забавяне на мандата не може да бъде друго  друго освен съставяне на правителство или опит за съставяне на правителство, котегорична е доц. Киселова.

Според нея  не може  и механично да се  възстанови на поста бившият председател на КЕВР Иван Иванов.  В закона от 2015 г. (приет от ГЕРБ б.р.), макар, че  КЕВР е колективен, на председателя е дадена сериозна  власт.  От думите й се разбра, че  не е  предвидено какво става с тази власт, ако той е възпрепястван да я изпълнява, каквато, е хипотезата  след решението на КС, обявил избора на  Станислав Тодоров  за противоконституционен от момента на избора му за председател.

Няма основание автоматично и без гласуване на НС  да се  върне на поста стария  председател (Иван Иванов)  Само въз основа на решението на КС не може да бъде възстановен  Иван Иванов“ , заяви юристът.

При желание от страна на парламента,  могат да се съкратят сроковете и в 7 -дневен срок, вместо предвидения  14- дневен,  да се  проведе процедура по излъчване на някой от членовете на КЕВР за и. ф.  председател, каза до Киселова.

Проф. Пламен Киров

Най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят“, коментира по-късно пред БНТт проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  „Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата“, смята Киров.

Той също заяви, че не може да се бави разпускането на Народното събрание, за да може парламентът да избере нов председател на енергийния регулатор. „Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР.

Според Киров  президентът вече е готов със състава на служебния кабинет. „Предполагам, че президентът ще се придържа към формулата, която е следвал и досега“, заяви Киров.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.