Последни новини
Home / Законът / Съдът потвърди отказа на ДАНС да не дава списъка на политици и магистрати с имоти в чужбина

Съдът потвърди отказа на ДАНС да не дава списъка на политици и магистрати с имоти в чужбина

Defakto.bg

Административният съд – София-град е потвърдил като законосъобразен отказа на ДАНС да предостави тази информация на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Така информацията   –  имат ли политици и магистрати недекларирани сметки и имоти в чужбина, остава тайна.

За съдебното решение, което е окончателно, съобщиха от Фонда.

До него се стигна след като през март експертите му подадоха заявление за достъп до обществена информация до председателя на ДАНС с искане да бъдат предоставени данните на Агенцията за лица на висши публични длъжности с недекларирани имоти и сметки в чужбина. Последва отказ, а със съдебния акт, който го потвърждава, казусът приключва.

Началото беше преди три години, когато покрай съмнения за сметки в чужбина на кандидата тогава за главен прокурор Иван Гешев, от държавното обвинение, оглавявано още от Сотир Цацаров, съобщиха, че  се проверяват 27 магистрати, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина, но сред тях не е Гешев.

Във времето в проверката се включват и НАП, както и Антикорупционната комисия, чийто председател междувременно става Сотир Цацаров.

Активното публично говорене на сметките в чужбина идва, когато служебен вътрешен министър е Бойко Рашков. Той говори за списък от 38 лица в политиката и магистратурата. От държавното обвинение, вече начело с Иван Гешев, отрекоха да има такъв.

Потвърждавайки отказа на ДАНС да предостави на Антикорупционния фонд информация за лицата и сметките, АССГ пише, че Агенцията не е задължена от Закона  за достъп до общeствена информация да дава тази инфорамция, тя е трябвало да бъде обявена от Антикорупционната комисия.

„Ясно е посланието към лицата на висши публични длъжности: дори и ако не си декларират имотите и сметките в чужбина, въпреки че са длъжни, и това се установи – пак няма кой не само да изследва как е придобито това имущество, но и даже да го обяви публично“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд  (БНР).

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.