Последни новини
Home / Законът / Бащи и основители получиха 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години

Бащи и основители получиха 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години

Defakto.bg

Бащите и осиновителите ще могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Това реши окончателно парламентът  с гласуваните поправки в Кодекса на труда.

С гласуваната  разпоредба бащите ще могат да ползват отпуск веднъж или на части, като условието е да не  е ползвал такъв за отглеждане на дете до двегодишна възраст.

Отпускът  няма да може да се прехвърля на другия родител, но възможността за ползването му  за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е само за осигурени лица, като всяка година обезщетението ще се определя изрично.

Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата или осиновителят, който иска да ползва отпуск за дете, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

С подкрепени текстове, пряко свързани с транспониране в българското законодателство на две основни директиви в Европейския съюз, се разписаха и възможност на работникът и служителят да имат адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и професионално израстване.

Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на трудовото му заплащане, на почивките, на работното време и на отпуските.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.