Последни новини
Home / Законът / Без прецедент: Парламентът върна Иван Иванов за шеф на КЕВР

Без прецедент: Парламентът върна Иван Иванов за шеф на КЕВР

Defakto.bg

Мнозинството в Народното събрание върна бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на ръководния пост в регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител.

Със  132 гласа „за“, 2 „против“ и 8 „въздържал се“, беше подкрепен проекта на решение на „Има такъв народ“ за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, който обяви със задна дата избирането на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране на Станислав Тодоров за противоконституционно.  По силата на самото решение на КС обаче  бившият  председател не може дa бъдe автоматично  възcтaнoвeн, коментираха конституционалсти и така се стигна до гласуване в НС.

За избор на нов председател няма  параламентарно  време и затова се стигна до безпрецедентия ход да бъде възстановен  на поста стария председател с изтекъл мандат.

Решението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и половината депутати на „Продължаваме промяната“. Другата половина от ПП, „Демократична България“, „Възраждане“ и независимите депутати не се включиха в гласуването.

По – рано  държавният глава Румен Радев призова депутатите в 47-ото Народно събрание да проявят отговорност и да намерят решение на казуса с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката“, посочи президентът,  който прие представители на парламентарната група на „БСП за България“, които върнаха неизпълнен мандата. Президентът отбеляза усилията от ПГ на „БСП за България“ за намиране на решение в рамките на третия мандат.

Радев   пожела успех на предстоящите парламентарни избори на  „онези политици, които милеят за бъдещето на България“. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система, е най-тежкото наследство на това правителство,  отбеляза държавният глава.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    При подобна процедура на мястото на Иванов мвожеше да бъде всеки друг посочен от мнозинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.