Последни новини
Home / Законът / Финално: НС прие промени в ГПК, бюджета на здравната каса, обществените поръчки, устройство на територията и още

Финално: НС прие промени в ГПК, бюджета на здравната каса, обществените поръчки, устройство на територията и още

Defakto.bg

От 1 август депутатите излизат в лятна ваканция, а следващата седмица се очаква президентът да издаде указ за разпускане на парламента, след като „БСП за България“ върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

На последното си заседание в петък депутатите приеха почти без напрежение няколко закона. Парламентът обсъди и прие окончателно  два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки.     Единият законопроект е на Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители, другият е на трима депутати от „Продължаваме Промяната“ – Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова.

Законопроектът на „Продължаваме Промяната“ (ПП)  цели преодоляване на инфлационния натиск. Предложенията на ДБ включват прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Междувременно НС прие, че отпадат специалните разрешителни и лицензи за изграждането на малки фотоволтаични централи за собствени нужди до 10 киловата. Това реши парламентът, приемайки на 1-во четене промени в Закона за устройство на териториите.

С поправката изграждането на така наречените покривни фотоволтаици ще става само с уведомителен режим. Не бе прието предложението на „Възраждане“ собственици на електромобили да могат да инсталират зарядна точка в общите паркоместата на жилищна кооперация, без да се налага разрешение от етажната собственост и без да е нужно издаване на специално строително разрешително.

Депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид на младежи до 18 години, както и продажбата му на места, където се събират деца и младежи.

В Гражданско процесуалния кодекс на две четения бе прието, че  Министерството на правосъдието изгражда и поддържа информационна система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон. Условията и редът за воденето, съхраняването и достъпа до нея се определят с наредба „при зачитане на правото на достъп до нея и на частноправни субекти с интерес от справки“.

Промяната засяга всички пътно-транспортни средства, земеделската и пътностроителната техника и означава, че когато си купува кола, човек ще може да провери дали върху нея са наложени обезпечителни мерки от съдебен изпълнител.

Съдебните изпълнители ще са длъжни ежедневно да въвеждат данни в е-системата, като за всеки запор ще се използва квалифициран електронен времеви печат. МВР, Министерството на транспорта и на земеделието ще обменят по електронен път с нея информация за движимите вещи, подлежащи на регистрация във водените от тях регистри.

Последният един час от работата на НС бе посветен на заключителни декларации. 47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.