Последни новини
Home / Законът / Финално: НС прие промени в ГПК, бюджета на здравната каса, обществените поръчки, устройство на територията и още

Финално: НС прие промени в ГПК, бюджета на здравната каса, обществените поръчки, устройство на територията и още

Defakto.bg

От 1 август депутатите излизат в лятна ваканция, а следващата седмица се очаква президентът да издаде указ за разпускане на парламента, след като „БСП за България“ върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

На последното си заседание в петък депутатите приеха почти без напрежение няколко закона. Парламентът обсъди и прие окончателно  два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки.     Единият законопроект е на Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители, другият е на трима депутати от „Продължаваме Промяната“ – Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова.

Законопроектът на „Продължаваме Промяната“ (ПП)  цели преодоляване на инфлационния натиск. Предложенията на ДБ включват прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Междувременно НС прие, че отпадат специалните разрешителни и лицензи за изграждането на малки фотоволтаични централи за собствени нужди до 10 киловата. Това реши парламентът, приемайки на 1-во четене промени в Закона за устройство на териториите.

С поправката изграждането на така наречените покривни фотоволтаици ще става само с уведомителен режим. Не бе прието предложението на „Възраждане“ собственици на електромобили да могат да инсталират зарядна точка в общите паркоместата на жилищна кооперация, без да се налага разрешение от етажната собственост и без да е нужно издаване на специално строително разрешително.

Депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид на младежи до 18 години, както и продажбата му на места, където се събират деца и младежи.

В Гражданско процесуалния кодекс на две четения бе прието, че  Министерството на правосъдието изгражда и поддържа информационна система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон. Условията и редът за воденето, съхраняването и достъпа до нея се определят с наредба „при зачитане на правото на достъп до нея и на частноправни субекти с интерес от справки“.

Промяната засяга всички пътно-транспортни средства, земеделската и пътностроителната техника и означава, че когато си купува кола, човек ще може да провери дали върху нея са наложени обезпечителни мерки от съдебен изпълнител.

Съдебните изпълнители ще са длъжни ежедневно да въвеждат данни в е-системата, като за всеки запор ще се използва квалифициран електронен времеви печат. МВР, Министерството на транспорта и на земеделието ще обменят по електронен път с нея информация за движимите вещи, подлежащи на регистрация във водените от тях регистри.

Последният един час от работата на НС бе посветен на заключителни декларации. 47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.