Последни новини
Home / Законът / По искане на Омбудсмана: Парламентът забрани продажбата и употребата на „райски газ“ от деца

По искане на Омбудсмана: Парламентът забрани продажбата и употребата на „райски газ“ от деца

Defakto.bg

Предложението на Омбудсмана Дияна Ковачева за забрана на продажбата на райски газ, включително и онлайн, от непълнолетни, днес бе прието единодушно от народните представители.
В последния си работен ден, депутатите одобриха окончателно забраната, залегнала в Закона за здравето, и в пленарната зала.
По  сигнали и жалби на родители до омбудсмана, за системна употребява на райски газ в дискотеки и клубове, който според водещи педиатри, е изключително опасен при комбинация с алкохол или наркотици, проф. Ковачева първа сигнализира за проблема, който застрашава здравето на децата. Тя  внесе и законодателна промяна в парламента, която беше припозната и допълнена от депутати от ГЕРБ/СДС и гласувана вчера в парламентарната здравна комисия.
Днес единодушно със 162 гласа „За“ народните представители приеха поправката, която ще забрани масовото разпространение и употреба от деца на диазотен оксид, известен още и като „райски газ“.
Проблемът с райския газ е, че той създава нереална представа за действителността и след неговата употреба съществуват реални рискове за изпълнение на ежедневни рутинни действия, като ходене или изкачване на стълби. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите.
Диана Ковачева алармира, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.
„Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интернет“, написа омбудсманът в мотивите си за законодателната промяна.
Освен за спешни законодателни мерки, Диана Ковачева настоя и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.