Последни новини
Home / Законът / Д-р Ивайло Дерменджиев е единственият българин, който ще решава търговски спорове между ЕС и Великобритания

Д-р Ивайло Дерменджиев е единственият българин, който ще решава търговски спорове между ЕС и Великобритания

Defakto.bg
Д-р Ивайло Дермнджиев, председател на Висшия адвокатски съвет

Европейската комисия публикува на официалния си сайт имената на арбитрите, които ще използва по двустранни спорове, породени или отнасящи се до търговските споразумения от най-ново поколение между Европейския съюз (ЕС) и трети страни, най-значимите от които са с Япония, Сингапур, Виетнам, Канада и Великобритания.

Единственият българин в списъка е докторът по международно право Ивайло Дерменджиев, специалист в сферата на международния търговски арбитраж и председател на Висшия адвокатски съвет. Член е на Лондонския арбитраж и на Международния арбитражен съд по спорта в Лозана.

Процесът по селекцията на арбитрите продължи повече от година, а специална комисия от членове, избрани от Европейския Парламент, Европейската Комисия, Съвета на ЕС и Великобритния отся най-подходящите кандидати.

Търговското споразумение с Великобритания на ЕС предвижда двустепенен механизъм за решаване на спорове, възникнали при и по повод неговото тълкуване и изпълнение – писмени консултации и междудържавен арбитраж по изрично разписани в приложения към споразумението правила. Всеки решаващ орган се състои от трима арбитри – по един, посочен от всяка страна, и председател, избран от отделен списък, който не е гражданин нито на ЕС, нито на Обединеното кралство. Арбитрите постановяват междинно решение в рамките на 100 дни от началото на арбитражното производство, след което всяка от страните има 14 дни за въпроси и възражения. Решаващият състав постановява окончателно решение по спора най-късно 160 дни след започване на производството. За сравнение, средната продължителност на арбитражните производства по търговски спорове пред различни международни арбитражни институции е около две години. Решението на състава е окончателно и обвързващо за страните. Освен решение по конкретния спор, арбитрите ще имат и възможността да прилагат допълнителни санкции на нарушителите.

В следствие на рибарския инцидент между Франция и Обединеното кралство през май 2021 г., когато Франция се оплака, че британските власти бавят издаването на разрешителни на френски рибари, намиращи се в непосредствена близост до британския остров Джърси и от своя страна заплаши, като ответна мярка, да прекъсне електрическото захранване на острова, ЕС и Обединеното кралство си размениха взаимни заплахи за задействане договорния механизъм за решаване на спорове и по-специално започването на арбитражно производство.
„Напът са няколко спора, по които се полагат  усилия да не стигат до арбтраж, а да решат доброволно противоречията“, каза пред Де Факто д-р Ивайло Дерменджиев. 
„Освен да налага възпиращи глоби, арбитражът може да налага санкции и да спира страната от действия, които застрашват интересите на Съюза“, напомни специалистът.

От 2019 г. насам, ЕС е стартирал четири двустранни арбитражни производства по подобни споразумения за търговия и сътрудничество, а именно срещу Южна Корея, Украйна, Южноафриканския митнически съюз и Алжир. В тази връзка, представители на ЕС уверяват, че, за да гарантират лоялна конкуренция между страните в контекста на Брекзит, ще бъдат особено бдителни и безкомпромисни пред евентуални нарушения на споразумението от страна на Великобритания. Интересно е да се отбележи, че освен предявяването на претенции за материални вреди в неограничено големи размери, страните по това арбитражно производство могат да приемат ответни мерки, включително частично или цялостно спиране изпълнението или прекратяване на споразумението.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.