Последни новини
Home / Законът / МП публикува за обсъждане промени в съдебния закон, свързани с електронното правосъдие

МП публикува за обсъждане промени в съдебния закон, свързани с електронното правосъдие

Defakto.bg

Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане изменения и допълнения в Закона за съдебната власт, свързани с електронното правосъдие

В съобщение до медиите се казва, че целта е да бъде осигурена възможност за безпроблемна работа в правораздавателната система в процеса на въвеждане на реално и пълноценно електронно правосъдие. Измененията в ЗСВ  рефлектират и върху уредбата на електронното правосъдие в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
Предложените изменения и допълнения в нормативната уредба са мотивирани от необходимостта от законодателни промени в ЗСВ и процесуалните закони в частта за електронното правосъдие предвид съществуващите възможности чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съответно чрез Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) да бъдат извършвани от съда и страните предвидените в процесуалните закони изявления и процесуални действия. Предложенията в ЗСВ предвиждат преходен период за воденето на делата паралелно на хартиен носител и в електронна форма.

Разграничени са и три периода:

* до 1 юли 2021 г. – всички образувани дотогава първоинстанционни дела на хартиен носител се приключват по досегашния ред на всички инстанции;
* от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2024 г. – образуваните в този период първоинстанционни дела се водят в електронна форма и на хартиен носител, като в ПЗР е предвидено, че извършените в посочения период процесуални действия и изявления от участниците в съдебното производство и извършените процесуални действия и издадените актове от органите на съдебната власт в електронна форма или на хартиен носител са валидни;
* след 30 юни 2024 г. – образуваните след тази дата първоинстанционни дела се водят електронно, съобразно чл. 360ж и чл. 360з, а актовете се постановяват съобразно чл. 360а.

Резултатите, които се очакват да се постигнат,  са осигуряване на възможност за продължаване на въвеждането на електронно правосъдие в аспекта на подобряване на дигитализацията (цифровизацията) в съдебната система при спазване на основните принципи на гражданското и наказателното правораздаване и при гарантиране на правата на страните в процеса.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Един коментар

  1. потърпевш

    Никакви права на страните в процеса не гарантира електронното дело. Как ще ми оспорят и как ще извърша преценка на един документ /хартиен/, който никога няма да съм видял в оригинал? Как ще изискам да ми представят оригинала на документа и как ще го прикача към електронното досие? Вероятно, както винаги, няма отговор на тези въпроси в проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.