Последни новини
Home / Законът / Министър Крум Зарков прие държавния печат от предшественика си Надежда Йорданова

Министър Крум Зарков прие държавния печат от предшественика си Надежда Йорданова

Defakto.bg
Крум Зарков и Надежда Йорданова преминаха пеша отсечката от МС до Министерството на правосъдието, където по – късно Йорданова връчи на Зарков ключа за държавния печат

Уважаема госпожо министър, за мен е чест да поема от вас държавния печат. Уважавам дълбоко усилията, които положихте като министър, мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът ми оттук нататък ще работи в дух на приемственост.“

Това заяви днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който прие държавния печат от предшественика си на поста Надежда Йорданова. Сред приоритетите си той открои продължаването на работата по осигуряването на самостоятелна администрация на европейските делегирани прокурори, както и създаване на Съвет по криминологични изследвания към Министерство на правосъдието (виж още по- долу б.р.)

„Този съвет ще позволи борбата с престъпността да премине от сферата на популизма в сферата на ефективността“, обясни министър Зарков.

Той допълни, че ще продължи работата по законопроектите, така че да се осигури най-бърз достъп на България до средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и да се предотвратят започнали наказателни процедури.
Имах честта да поставя държавния печат върху няколко закона на 47-о Народно събрание от особена важност. Този за закриване на специализираното правосъдие, този за даване на повече самостоятелност на европейските делегирани прокурори и този, който осигури на българското общество единна информационна среда за запорите на коли, земеделска техника и толкова други движими вещи“, каза по време на срещата Надежда Йорданова.

Оставям на вашето бюро 20 проекти на нормативни актове в различна степен на готовност, включително и тези по Плана за възстановяване и устойчивост. Вярвам, че ще продължите в една посока да работите активно по тях“, допълни тя.

 

Крум Зарков

Приемственост и наддграждане

 Ще  бъдат изготвени ключови нормативни актове по Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви Крум Зарков.
В тези трудни, напрегнати дни, пред Министерството на правосъдието стоят важни задачи, които да спомогнат страната ни бързо да се стабилизира, а обществото ни да се успокои.
В рамките на конституционно ограничения във времето мандат на служебното правителство в това министерство трябва и ще бъдат изготвени ключови нормативни актове, с които България се е ангажирала и които да гарантират, че ще можем в максимална степен и бързо да се възползваме от договорените средства по Националния план за възстановяване и устойчивост.
Ще продължи и работата по законопроектите, по които вече има създадени работни групи или са представени на обществено обсъждане, така че да не се допусне нито миг забавяне в периода до конституиране на следващото Народно събрание.
​Като отговорно за пенетенциарната система Министерството на правосъдието ще търси адекватни решения на остро поставените от служителите си въпроси, свързани с техните възнаграждения и условия на труд.
Ще се води безкомпромисната към всяка форма на корупция политика, ще се следва Стратегията за развитието на пенитенциарната система в Република България за периода до 2025 г. и ще се провери етапа на развитие за строеж на нов затвор, за който страната ни може да се възползва от десетки милиони по линия на Норвежкия механизъм.
​В следващите седмици ще бъдат положени основите на Съвет по криминологични изследвания към Министерството на правосъдието, който да извършва анализ на структурата на престъпността. България е единствената страна в ЕС, която няма такъва институция, макар да има важна история в развитието на тази наука, а без нея противодействието на престъпността е обречено на неефективност.
Като важна своя цел служебното министерство на правосъдието си поставя, в сътрудничество с Висшия съдебен съвет и органите на Европейската прокуратура, да спомогне за изграждането на самостоятелна администрация на делегираните европейски прокурори, която да спомогне тяхната дейност и допринесе за ефективната им работа.
​Време е също така България да припомни на европейските си партньори легитимното си желание и право да бъде част от Шенгенското пространство. Този въпрос е от ключова важност за всеки български гражданин и бизнес, и в следващите месеци Министерството на правосъдието ще работи за възстановяването му в европейския дневен ред.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.