Последни новини
Home / Законът / Присъда: 7 години затвор за пране на пари получи бившият шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров

Присъда: 7 години затвор за пране на пари получи бившият шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров

Defakto.bg
Валентин Димитров

7 години затвор за пране на пари получи  бившият директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров.

Присъдата постанови съдията от Софийския градски съд  Петя Крънчева след процес, продължил 13 години. С нея в полза на държавата от Димитров се отнемат  1 милион лева.   Той беше глобен с 20 000 лева и трябва да плати разноските по делото в размер на над 100 000 лева. „лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност“ по чл. 37, ал. 1, т. 6 от НК за срок от 7 години и „лишаване от право да упражнява контролна, материалноотговорна, отчетническа или търговска дейност“ по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК за срок от 7 години. Съдът постанови отнемане в полза на държавата на имуществото, предмет на престъпленията, за които подсъдимият е признат за виновен.

В хода на разследването за  обезпечаване на предвидените в закона глоба и отнемане на имущество в полза на държавата са били наложени запори върху сметки и възбрани върху недвижимо имущество.

Осъждайки подсъдимия за 4-те престъпления по чл. 253, ал. 5 във вр. с ал. 1 от НК, съдът го призна за виновен за цялата парична сума, описана от прокуратурата във фактическата част на обвинителния акт, заявиха от СГП.  Паричните суми, които са предмет на изпиране, са получени от подкупи в стопанската сфера и длъжностно присвояване в особено големи размери, извършени от подсъдимия в качеството му на изпълнителен директор на „Топлофикация-София“ ЕАД.

По обвинението в частта за 12 на брой данъчни престъпления, повдигнато на Валентин Димитров,  делото беше частично прекратено от съда поради изтекла давност за наказателно преследване. Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу Димитров  е внесен в СГС през есента на 2009 г.

Предстои  съдия  Крънчева да пише мотивите към присъдата, а след това тя може да бъде атакувана на още две инстанции.

Разследванията срещу Валентин Димитров започнаха през 2006 година. Повдигнати му бяха четири обвинения. По едно от тях – за безстопанственост, получи тригодишна ефективна присъда, която отдавна излежа.

По обвинението за валутни престъпления беше оправдан.

Очаква се Върховният касационен съд да реши  –  „виновен“ или „невинен“ е Димитров за присвояването на близо 4,5 милиона лева.

Πo тoвa дeлo Димитpoв б e ocъдeн вeднъж, нa 14 г. зaтвop, пpeз 2008 г. oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд. Cлeдвaт oбaчe oпpaвдaниe, няĸoлĸo вpъщaния, вĸлючитeлнo eднo oт BKC, пpeĸpaтявaния зapaди нeяcнo oбвинeниe, иcĸaнe нa пoдcъдимитe зa нacpoчвaнe нa пpoцec. Πpeз гoдинитe няĸoи oт пoдcъдимитe пoчинaxa.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.