Последни новини
Home / Законът / Министър Крум Зарков даде старт на поредица от срещи с надзиратели и охранители за труда и заплащането им

Министър Крум Зарков даде старт на поредица от срещи с надзиратели и охранители за труда и заплащането им

Defakto.bg
Министърът на правосъдието Крум Зарков започва поредица от срещи със синдикатите в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). Ще бъдат обсъдени  актуалните въпроси, които засягат дейността на двете специализирани дирекции, в диалог между министерството, ръководителите на ГДИН и ГДО и служителите.
За това се разбраха днес министър Зарков, зам.-министър Мария Павлова, представители на Синдиката на служителите на затворите в България, на Синдикат „Охрана“ и на Синдиката на пенитенциарните служители. На срещата присъстваха също главният секретар на МП Десислава Гайдарова, главен комисар Ивайло Йорданов (ГДИН) и главен комисар Георги Жеков (ГДО).
Идната седмица разговорите ще продължат.

През юли надзиратели и съдебни охранители започнаха протестни действия, недоволни от  ниските заплати в сектора и размера на увеличението им. Те останаха недоволни заради от неизпълнение на ангажименти на министър Надежда Йорданова. Според тях заплатите на служителите трябваше да бъдат увеличени с 300 лв. от 1 юни, а реално увеличението бе 125 лв.

Πo  този пoвoд  Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo пyблиĸyвa paзбивĸa пo пoĸaзaтeли нa yвeличeниeтo нa cлyжитeл в двeтe глaвни диpeĸции, от което се  се виждаше, че то е  в размер  на 300 лв.

На протеста пред Съдебната палата Красимир Бекяров от синдиката на съдебните охранители заяви:  „През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията на бюджета, която се прие от Народното събрание, че тази сума е заделена във фонд, в който тези пари ги има.  Преговорният процес съвсем спокойно може да продължи и със служебното правителство“, каза той.

„Дори със служебния кабинет се надяваме на добър диалог. Надявам се, че диалогът с тях ще е на добро ниво. Разговорите ще продължават. Лошото е, че поставените преди четири години проблеми са нерешени до днес“.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.