Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Не сме изпратени да навредим, а да работим, Европа чака закони от България

Крум Зарков: Не сме изпратени да навредим, а да работим, Европа чака закони от България

Defakto.bg
    Крум Зарков

Служебният министър  обмисля да се обърне към Конституционния за  правомощията на главния прокурор по надзора на законност

Служебното правителство ще подготви редица закони, свързани с Плана за възстановяване.   Това заяви пред  БТВ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Рокадите в сектор правосъдие вече са направени, запазих голяма част от екипа на Надежда Йорданова, каза Зарков и посочи, че „Шенген“ е една от темите, по които може да има пробив без работещ парламент. В края на септември се очаква поредна проверка по техническата готовност на България. Има известно изоставане, посочи той.

Зарков обмисля да се обърне към Конституционния съд по няколко въпроса. Един от тях е правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Какви са параметрите на надзора на законност? Позволява ли това на прокуратурата да проверява абсолютно всяка администрация от ВиК до размера на пешеходната пътека, или има друг много по-ограничен смисъл, свързан с наказателното производство – това е въпрос, който е необходимо да бъде обсъден , посочи Зарков пред bTV. Той добави, че предшествениците му са показали, че има процедура за търсене на отговорност на главния прокурор.

Според министъра на правосъдието трябва да се създаде подходяща администрация, за да може европейските делегирани прокурори от България да могат да работят ефективно и независимо.

Не може да се твърди, че криза няма. Кризи има. Такава дълбочина рядко се случва. Ние не сме изпратени да търсим да навредим на някого целенасочено. Имаме за мисия да решим текущи проблеми, каза Зарков.

Има и закони, които Европа чака от България, в т.ч. и този за търсене на отговорност на главния прокурор. По тези въпроси в няколко месеца можем да убедим европейските ни партньори, че сме тръгнали по необратим път, бяха думите на служебния правосъден министър.

Радвам се, че за първи път отиваме на избори, без да сме разбъркали Изборния кодекс преди вота, коментира още Зарков и изрази надежда за висока избирателна активност на парламентарния вот на 2 октомври.

По повод проблемите по вписването на новото ръководство на „Ай Си Джи Би“АД, която оперира българо-гръцката газова връзка, Зарков посочи, че е проверил случая. Обясни, че Агенцията по вписванията, чиито принципал е министърът на правосъдието, не е имал друг избор освен да откаже вписването заради проблем с имената на двама от предложените. Това е много сериозен  юридически проблем, подчерта министърът. . Става думи за представителите от гръцка страна, и двамата носещи името Георгиус, но посочени в различните документи ту с това име, ту с името Джордж. „Сега топката е в заявителя да подаде нови документи“, заключи Зарков.

Той заяви, че до известна степен е бил изненадан от предложението на президента към него за министър на правосъдието, но нямал колебания да приеме.

Като буря в чаша вода служебният министър  определи позицията на БСП за неговото и на още двама души от левицата участие в служебното правителство. В декларация БСП вчера се разграничи от тримата министри в кабинета.

По този повод Зарков коментира, че става дума за неразбиране или недоразумение, което го учудва, че чува от хора с голяма политическа грамотност и дори юридическо образование. Служебното правителство се различава от редовното по това, че не е партийно и е ограничено във времето, в този смисъл не може да има представители на БСП или друга партия в него, посочи Зарков. Неговото тълкуване е, че в служебните правителства винаги е имало хора от различни политически сили, които със своята експертиза са готови да допринесат.

Политиката, за мен,  е начин за приобщаване, а не за разграничаване, каза още Зарков.  Той отказа да коменитра дали след изборна загуба на БСП, трябва да последват оставки.

„Не съм в позиция да коментирам този въпрос. Поставял съм го преди да стана министър,  ще го поставям и след това, но не сега“, заключи служебвният служебният министър.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.