Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Defakto.bg
Съдиите Емил Дечев и Юлия Ковачева запазват постовете си на зам.-министри и при Крум Зарков като служебен министър. Към тях се присъедини  и  магистратът Мария Павлова, която вече е била и министър, и зам.-министър в предишни служебни кабинети на Румен Радев.

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата на работещ парламент, реализиране на проекта за нов затвор със средства на Норвежкия механизъм и извеждане на преден план на работата по изпълнение на условията за приемането на страната в Шенген.

България отчаяно се нуждае от нов затвор от години и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия финансов механизъм„, каза Зарков. Той припомни, че последната обществена поръчка за изграждането на нов затвор се провали и сега предстои да се коригират някои от параметрите на проекта, тъй като цените на много от материалите са се повишили.

Работата по проекта за нов затвор е само един от петте основни приоритета на новото ръководство на правосъдното министерство.

Останалите са: подготовката на законите, необходими за получаване на втория транш от средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, който представлява повече от 700 млн. евро, организирането на работата на европейските делегирани прокурори, създаване на Съвет за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието, работа по подготовката на България за влизане в Шенген.

Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото това има важни практически последици. На първо място законите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Нашата работа е да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на Плана. Нямаме повече никакво време за губене„, заяви Зарков.

Обезпечаване работата на европейските делегирани прокурори и създаване на Съвет за криминалистични разследвания са другите два приоритета на служебния правосъден министър.  Очаква се отпускане на допълни средства за надзирателите и служителите на Главна дирекция „Охрана“.

Както Де Факто посочи, съдиите Емил Дечев и Юлия Ковачева запазват постовете си на зам.-министри, като към тях се присъединява и  магистратът Мария Павлова, която вече е била и министър, и зам.-министър в предишни служебни кабинети на Румен Радев.

По повод обявеното от лидера на БСП Корнелия Нинова разграничаване от членовете на Националния съвет, приели да станат министри в кабинета на Гълъб Донев, Зарков коментира: „Аз съм член на БСП и социалист. Такъм бях и преди да бъда служебен министър, такъв ще бъда и след това“.

Зарков е готов да работи с главния прокурор Иван Гешев, тъй като „реалностите са такива

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.