Последни новини
Home / Законът / ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Defakto.bg

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС  Пламен Тончев, с които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено за предсрочния вот на 2 октомври.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, трябва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани„, мотивират се от държавното обвинение.

Целта е  да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани. Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК, казват още от ПРБ.

Заради конфликта му с главния прокурор Иван Гешев –  преди предсрочните избори на 11 юли и 14 ноември  миналата година,  Бойко Рашков – първо като служебен, а след това и като редовен министър на вътрешните работи, отказа ведомството да участва в такова междуведомствено звено.

В интервю пред БНР  министър Иван Демерджиев заяви, че  за тези избори МВР ще се включи в него.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.