Последни новини
Home / Законът / В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Defakto.bg

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134

Аз съм ляв и социалист, чел съм, учил съм, стигнал съм до това мое разбиране. От партия на партия няма да скачам.

„Това правителство, кабинетът „Донев“, работи в обстоятелства, които го задължават да бъде енергично в най-различни посоки, поради кризите, с които се сблъсква. Не може да бъде позволено тези два месеца просто да изтекат. Нашата мисия е да направим така, че политическата криза, в която се намираме, да не струва още повече на българските граждани„.

Това заяви в интервю за БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи„, заяви Зарков.

Той  обясни, че е имал няколко срещи с европрокурорите, МС, МРРБ и управата на София за подбор на най-подходящата сграда, дори ден по-рано той е подписал писмо за въпросната сграда на ул. „Раковски“. „Вчера подписах писмо до МРРБ и областния управител, защото сградата на „Раковски“ 134 е частна държавна собственост и тя трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори„, разясни още Крум Зарков.

Сградата на „Раковски“ е приютявала няколко политически формации. През 2017 година етаж от нея получи НФСБ, а през 2019 година – и партия ВОЛЯ. Централата на коалиционния партньор на ГЕРБ – СДС също се помещаваше в тази сграда.

Попитан дали служебният кабинет не прави твърде много решаващи промени като смяната на шефа на „Булгаргаз“, Зарков отбеляза, че  редовните правителства често имат „прекомерно самочувствие“.

За смяната на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ и кандидатурата на Деница Златева правосъдният министър посочи, че е „добро решение„, защото тя има международни контакти и познава структурата на дружеството.

Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има, коментира Крум Зарков в предаването „Преди всички“.

„Мандатът си върви, ние си го обсъждаме, но много важен е също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. И тук има неща, които могат да се направят и без парламент. (…) Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати“.

Още когато бившият министър Назежда Йорданова връчи ключа за държавния печат, Зарков  заяви, че  ще се обърне  към КС с въпроса за параметрите на надзора за законност. Пoзвoлявa ли Конституцията на  пpoĸypaтypaтa дa пpoвepявa aбcoлютнo вcяĸa aдминиcтpaция oт BиK дo paзмepa нa пeшexoднaтa пътeĸa, или имa дpyг мнoгo пo-oгpaничeн cмиcъл, cвъpзaн c нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo, обясни той.  Тoвa e въпpoc, ĸoйтo e нeoбxoдимo дa бъдe oбcъдeн , каза служебният правосъдине министър.

Пред БНР Крум Зарков съобщи, че предстои служебното правителство да подготви такова питане до Конституционния съд, като в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите.

На въпрос дали той няма да се окаже подходящият политик, около който да гравитира евентуален президентски проект, Зарков отговори: „Аз съм ляв и социалист, чел съм, учил съм, стигнал съм до това мое разбиране и съм се записал в партията, която се обявява за защита на тези идеи. На едни им харесвам, на други – не.  За едните съм соросоид, за другите – комунист. Нашият публичен дебат върви обикновено с лепене на етикет и с абсолютна делегитимация на този, с който не си съгласен. 

Нямайте никакво съмнение по отношение на моята политическа перспектива: тя е вляво, тя е в социалистическата партия. Хората си се упражняват върху някакъв гръб, а президентът Радев прави това, за което е избран – да бъде президент на републиката. Не всичко е конспирация. Има хора, които просто стоят на местата си и вършат работата, за която са се ангажирали. Член съм на БСП и ще остана такъв след този мандат. Моята политическа кариера е свързана само и единствено с БСП. Аз от партия на партия няма да скачам. Това е моята партия.“

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.