Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов държавата да предприеме спешни мерки за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ и на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, които осигуряват топлоснабдяване на жилищни сгради.

Предлагам приоритетно изработване на нова правителствена програма за компенсиране на част от повишените разходи за природен газ на домакинствата и на топлопреносните предприятия. Смятам, че срокът на действие на новата програма следва да бъде поне до края на 2022 г. с разчети за удължаването й до края на отоплителния сезон през м. април 2023 г.“, пише омбудсманът.

Повод за тази препоръка на проф. Ковачева са множеството жалби и сигнали, в които хората търсят помощ заради невъзможност да заплащат високите сметки за топлинна енергия и природен газ.

С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод безпрецедентното нарастване на цените на природния газ за битовите потребители, както и за топлофикационните дружества, които топлоснабдяват стотици хиляди български домакинства. Само за последните два месеца цената на природния газ, продаван от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, се увеличи повече от два пъти – от 141,76 лв./МВч за м. юни 2022 г. на 298,29 лв./МВч за м. август 2022 г. Официалното заявление на държавното дружество е за ново повишение на цената до 315,61 лв./МВч за м. септември 2022 г.“, подчертава Диана Ковачава.

Тя се аргументира с факта, че битовите потребители на природен газ през м. декември 2021 г. при значително по-ниска регулирана цена на горивото – 102,33 лв./МВтч, са получавали финансова подкрепа от държавата по правителствената Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, използващи като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един МВч. Затова те с основание очакват държавната подкрепа да продължи в условията на двойно и тройно увеличение на регулираните цени на горивото.

Известно е, че действието на правителствената Програма за компенсиране приключи на 31 май 2022 г. С това беше прекратена и помощта за

топлофикационните предприятия, които използват като основно гориво природен газ. Стопански ръководители от сектор „Топлоснабдяване“ ме информираха за тежко финансово състояние на някои от дружествата (напр. „Топлофикация – Враца“ ЕАД и „Топлофикация – Бургас“ АД), породено от значителните разлики между прогнозните и действителните цени на природния газ, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)“, допълва омбудсманът.

В препоръката си Ковачева подчертава още, че според мениджърите съществува реална опасност тези дружества да се окажат в невъзможност за изпълнение на основното им задължение да осигуряват непрекъснатост на доставките на топлинна енергия, като и че не са изключени и фалити.

Омбудсманът подчертава, че най-голямото предприятие в сектора – „Топлофикация София“ ЕАД, има 421 млн. лв. акумулиран недовзет приход към 31 юли 2022 г.

Както е известно, КЕВР утвърди рязко поскъпване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните дружества средно с 30% (без ДДС) за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г., като за „Топлофикация София“ ЕАД увеличението е с 39,99%. Категорично е становището ми, че този ръст прекрачва границите на социалната поносимост. Но дори това екстремно повишение е изчислено въз основа на прогнозна цена на природния газ в размер на 115,67 лв./МВч, а топлофикациите в момента заплащат горивото на два и половина пъти по-висока цена“, допълва омбудсманът с настояването компенсациите да продължат за битовите клиенти на синьо гориво и топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, топлоснабдяващи жилищни сгради.

About De Fakto

Проверете също

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Обвиниха Димитър Любенов в умишлено причиняване на смърт на Околовръстното, а не по непредпазливост

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Димитър Любенов, привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.