Последни новини
Home / Законът / Българският хелзинкски комитет стартира кампания за популяризиране на правата на човека  

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за популяризиране на правата на човека  

Defakto.bg

По случай 30 – годишнината от основаването  си, БХК  стартира кампания за популяризиране на правата на човека.Като една от причините правозащитниците посочват обстоятелството, че институциите все още не припознават правата на човека и върховенството на правото като фундамент на дейността си, а отстояването им  продължава да е предизвикателство.

Мотото на кампанията – „Усилието за  правата на един, е ключът към правата на всички“ идва да напомни, че „ всички сме равни по достойнство и права, и борбата за каузата на един човек е отстояване на стандарт, валиден за всеки член на обществото“ , казват правозащитниците. Като цяло правата на човека от години са встрани от вниманието на управляващите, а липсата на върховенство на правото задълбочава  пречките пред тяхното утвърждаване и защита, посочват от  БХК.

От 1994 г. Българският хелзинкски комитет публикува Годишен доклад за състоянието на правата на човека в България. Оттогава в държавата са проведени множество реформи, които са довели до по-добра законова защита на правата на човека и по-добро функциониране на институциите. Все още обаче страната ни е на шесто място в Европа (след Русия, Украйна, Турция, Румъния и Италия) сред тези, които имат най-голям брой дела в Европейския съд по правата на човека, поставени от Комитета на министрите на Съвета на Европа под усилено наблюдение за тяхното изпълнение. Това са дела, по които Съдът е установил нарушения и е постановил осъдителни решения, които се отнасят до структурни и системни проблеми по отношение на правата на човека в дадената държава.

На специално създадена страница на сайта на организацията (https://bghelsinki.org/bg/issues) през 17 основни теми в сферата на правата на човека се разказва за различни права и уязвими групи. Някои от тях се отнасят до универсални права, засягащи всеки един член на обществото – свободата на изразяване, правото на защита от изтезания, нечовешко или унизително отнасяне, свободата на сдружаване, на мирно събрание и др. Други насочват хората от маргинализирани групи, които заради уязвимото си положение в своето всекидневие се изправят пред препятствия, с които останалите не се сблъскват – например хората с увреждания, бежанците, представителите на малцинствени групи.

„Целта е стереотипното и на пръв поглед  кухо понятие „права на човека“ да се изпълни с конкретика и съдържание,  да се даде отговор на някои основни въпроси – какво са правата на човека, кому са нужни въобще, еднакви ли са за всички и дават ли ни пълна свобода“, отелязват от БХК.

Към страницата ще насочват видео и визии, разпространявани в партньорски медии и организации, в социалните мрежи и в някои от големите градове в страната. Лице на посланието е актьорът Иван Бърнев, режисьор на клипа – Валери Милев, а творческата концепция е създадена с партньорството на агенция Brand New Ideas. За да стигне каузата ни до повече хора ни подкрепиха онлайн медиите dnevnik.bg, clubz.bg, mediapool.bg, otgrada.bg, maikomila.bg, marginalia.bg, proud.bg, boyscoutmag.com, vijmag.bg, както и маркетингова агенция Dentsu Bulgaria.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.