Последни новини
Home / Законът / Кирил Петков пред журналисти: Заведох дело за половин милион срещу Бойко Борисов за клевета, че сме взимали комисионни (допълнена)

Кирил Петков пред журналисти: Заведох дело за половин милион срещу Бойко Борисов за клевета, че сме взимали комисионни (допълнена)

Defakto.bg

Бившият министър – председател Кирил Петков съди лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов за половин милион лева, съобщи БНР.

Жалбата, която Петков внесе лично в Софийския районен съд,  е за клевета във връзка с коментарите на Борисов от последните дни:

„Заведох дело срещу Бойко Борисов за клевета за половин милион лева. Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец. Омръзна ми да го слушам, всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, които той непрекъснато говори навсякъде, така че време е да спрем тези стари лъжци с техните мутренски похвати„, казва Петков пред очакващите го репортери.

Жалбата е за това, че Борисов каза, че сме вземали средства от посредници и сме взимали комисионни„, уточнява  Петков.  „Така, че време е да спрем тези стари лъжци, с техните мутренски похвати, ще ходим до края на това дело, за да бъде осъден.

По повод решението на Административен съд София -град, с което арестът на Бойко Борисов от 17 март беше обявен за незаконен, Петков коментира:

Много хора са разочаровани, че той е още на свобода. Това е само първата стъпка. Това, което видяхме, че докато не си оправим правосъдието, няма да можем да си довършим работата, но нашата идея е след 2 октомври да направим точно това„.

Жалбата на Петков е заведена по чл.148  ал 1, т. 1, т. 2 и т.3 във връзка с чл. 147 ал.1 от НК. Текстовете,  по които бившият премиер съобщи, че е завел тъжбата си за  половин милион лева, изключват  подобен размер на глобата.  В тези случай най- големия й размер, ако бъде наложена, е  до 15 000 лв (виж закона по долу)

Ако тя е заведена по Закон аза задълженията и договорите (ЗЗД) – такъв размер може да се претендира, но пък гражданските дела с искове за над 25 000 лв. се гледат от Софийския градски съд, а не от наказателното отделение на  районния съд, където Петков е внесъл документите си.

Пред Сега  Петков уточнява, че иска срещу Борисов е да бъде образувано наказателно дело за  клевета. В този случай  НК предвижда глоба от 3000 до 7000 лв. и обществено порицание, а за квалифицираните й случаи стига до 15 000 лв.

 

НК за клеветата

Чл. 147. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
Чл. 148. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) За обида:
1. нанесена публично;
2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и
4. (изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,
(изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. – ДВ, бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.
(3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.