Последни новини
Home / Законът / Правосъдният министър Крум Зарков посети терена в с. Самораново, на който ще се строи нов затвор

Правосъдният министър Крум Зарков посети терена в с. Самораново, на който ще се строи нов затвор

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Крум Зарков посети  терена в с. Самораново до Дупница, определен за строителство на новия пилотен затвор, учебен център и преходно отделение.   Правосъдният министър разгледа лично мястото, на което се предвижда изграждането на най-модерния пенитенциарен комплекс у нас, отговарящ на съвременните европейски изисквания, съобщава правосъдното министирество.

Средствата за него са по проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“, изпълняван от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“  по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Още при встъпването си в длъжност министър Зарков обяви основните си приоритети, сред които е предприемането на решителна крачка за реализирането на проекта за нов затвор и пълна прозрачност при изпълнението му.

Миналата седмица обществената поръчка за изграждането на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала и изграждане на преходно отделение (Half way house) бе публикувана повторно на сайта на Портала за електронни обществени поръчки,  като крайният срок за подаване на оферти е 12 септември 2022 г. (https://app.eop.bg/today/231031).  Сред предвидените в инвестиционния проект обекти са нов корпус на затвора с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда-център за обучение на персонала и служители и др.

Предвижда се в началото на следващата седмица министър Зарков да направи работно посещение в Норвегия, където да обсъди дейностите по реализацията на проекта с норвежките партньори.

При посещението си в Самораново правосъдният министър бе придружаван от ресорния заместник-министър Мария Павлова, от главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов и други експерти по проекта. Преди това Зарков е посетил затвора в Бобов дол, където се е запознал на място с условията, при които търпят своите присъди лишените от свобода, както и с условията на труд на надзорно-охранителния състав.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.