Последни новини
Home / Законът / Поради липса на законово основание, Демерджиев отказа на Гешев участие на МВР в междуведомствено звено за изборите

Поради липса на законово основание, Демерджиев отказа на Гешев участие на МВР в междуведомствено звено за изборите

Defakto.bg
Вътрешният служебен министър Иван Демерджиев

Няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено между МВР, ДАНС и Прокуратурата във връзка с парламентарните избори. Това заявява в писмо вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на предложението на прокуратурата за създаване на подобна структура.

На 15 август ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на ДАНС  Пламен Тончев, с които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено за предсрочния вот на 2 октомври. Целта е  да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите, заявиха от ПРБ.

В писмото си вътрешният министър Демерджиев  казва, че в законодателството са уредени необходимите предпоставки за МВР и за прокуратурата да изпълняват законово определените си функции за изборите. Той отбелязва,  че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на национално междуведомствено звено между МВР, прокуратурата и ДАНС.

Вътрешният министър смята още, че в Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на подобна заповед. Той допълва, че в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки органите на МВР и на прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законовите си определени функции.

В заключение Иван Демерджиев уточнява, че сътрудничеството между МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред.

Заради конфликта му с главния прокурор Иван Гешев –  преди предсрочните избори на 11 юли и 14 ноември  миналата година,  Бойко Рашков – първо като служебен, а след това и като редовен министър на вътрешните работи, отказа ведомството да участва в такова междуведомствено звено.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.