Последни новини
Home / Законът / Първи заявления за участие в четвъртата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори

Първи заявления за участие в четвъртата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори

Defakto.bg

Правосъдният министър е получил папка от МВР със забавени преписки в прокуратурата

Получени са първите заявления за участие в четвъртата процедура за подбор на европейски делегирани прокурори от България. Участие  са заявили прокурорите  Михаела Райдовска и  Марио Томов  от СГП.  Сред кандидатите е и  прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милко Момчев,  който в телевизионно интервю преди време заяви, че е готов за разследва Бойко Борисов и Иван Гешев.

Процедурата за 6-ма европейски прокурори бе откритата с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 29/27.07.2022 г.  Малко след това парламентът осигури  самостоятелност на българските обвинители, които работят с Европейската прокуратура. С промени в Закона в съдебната власт делегираните прокурори получиха свои администрация, сграда, деловодство и регистратура. Ще могат  да участват в съвместни екипи с разследващи полицаи и митнически инспектори.

Процедурата за подбора на нови попълнения ще  се проведе на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване  и  решението за одобряване на кандидати за европейски делегирани прокурори, съобщава ВСС.

В  комисия по допустимост на кандидатите участват трима членове на прокурорската колегия на ВСС: Стефан Петров, Калина Чапкънова и Пламен Найденов.

Според приетите Правила за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, участниците в процедурата могат да  бъдат действащи съдии, прокурори или следователи с  придобит  статут на несменяемост,  оценка „Много добра“ от последното проведено атестиране  най-малко 8 години юридически стаж (по смисъла на чл. 164 ЗСВ) и да са на възраст не повече от 58 години към датата на решението за откриване на процедурата за подбор. Изисква се също да  владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Допуснатите за участие в процедурата кандидати ще бъдат изслушвани от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в процедурата изтича на 26 август 2022 г. (петък). В момента действащите европейски делегирани прокурори за България са девет.

По-рано служебният министър Крум Зарков заяви, че вече има резултати от работата на европейската прокуратура в България, остава да бъде обезпечена нейната работа и да се направи това, за което не е нужен парламент.  „За целта е необходимо европейските прокурори да имат своя сграда и администрация, за да действат свободно и да допринесат за пълната защита на евросредствата в България“, каза той.  Той добави, че се очаква българските делегирани прокурори да стната 15.

Вчера вечерта получих от МВР документи, които съдържат преписки и досъдебни производства, които според служителите на МВР са забавени в прокуратурата. Ще приема последващи действия като сезирам Инспектората към ВСС. Получил съм и доклад от Иван Гешев как се движат преписките„,  каза министрът.  Зарков посочи, че с действията си спрямо главния прокурор Иван Гешев предшествениците му Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че съществува механизъм за ограничаване на действията му

“Съдебна реформа, такава каквато въвежда демократични правила за контрол и отговорност на главния прокурор, която прави процеса по-бърз, по-справедлив, по-прозрачен ще се случи. Въпросът е да не се губи време, основен приоритет на правителството е да подготви онези законопроекти, които са важни най-вече за самите нас, като общество,  така че политическата турбуленция да не води до допълнително забавяне“, отбеляза още служебният министър на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.