Последни новини
Home / Законът / ВСС представя проект за автоматично създаване на гласов запис в текст при правораздавателния процес

ВСС представя проект за автоматично създаване на гласов запис в текст при правораздавателния процес

Defakto.bg

Висшия съдебен съвет представия проект за „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка“.

Това ще стане на пресконфернция  във  вторник,  30 август т.г.  от 11,30 ч., в заседателната залата на третия етаж на съвета.

Проектът предвижда разработване и внедряване в органите на съдебната власт на софтуер за диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в тест /voice-to-text или накратко V2T/, който се явява инструмент за дигитализиране на актовете на магистратите.  При неговото приложение, чрез диктовка автоматично се създава текст, позволяващ бързо форматиране (прилагане на граматични и пунктуационни правила), търсене и въвеждане на думи, рефериране, анотиране и други опции за допълнителна текстообработка и референции към всички ключови сегменти от съдебните актове.

В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде закупен и хардуер за обезпечаване на работата на софтуера, което е необходимо условие за неговото използване в работата на органите на съдебната власт – на магистратите и съдебните служители, служителите и длъжностните лица в сектор „Правосъдие“, подпомагащи съдебната система, и лица, ангажирани в съдебния процес, съобщават от ВСС.
Основната цел на проекта е да се постигне по-висока ефикасност и ефективност в правораздаването чрез интензивно и всеобхватно подобряване на
скоростта и качеството на работата на магистратите и служителите в органите на съдебната власт, посредством автоматизация на процеса по въвеждане на
текстове в цифров вид.

Основната цел е да се постигне по-висока ефикасност в правораздаването чрез интензивно и всеобхватно подобряване на скоростта и качеството на работата на магистратите и съдебните служители посредством автоматизация на процеса по въвеждане на текстове в цифров вид.
Предвижда се разработване и внедряване в органите на съдебната власт на софтуер за диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в тест /voice-to-text или накратко V2T/, който се явява инструмент за дигитализиране на актовете на магистратите. При неговото приложение, чрез диктовка автоматично се създава текст, който позволява бързо форматиране (прилагане на граматични и пунктуационни правила), търсене и въвеждане на думи, рефериране, анотиране и други опции за допълнителна текстообработка и референции към всички ключови сегменти от съдебните актове.

Участие във форума ще вземат ръководителят на проекта Даниела Марчева – член на Висшия съдебен съвет и председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“, и координаторът Александър Ангелов – председател на Софийския районен съд.
Проектът се реализира от Висшия съдебен съвет по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFOP001-3.008-0001-C01/23.09.2020 г. с Оперативна програма „Добро управление“, приоритетна ос „Прозрачна и ефективна съдебна система“, подчертава ВСС.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.