Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков и Иван Демерджиев на различно мнение за „пропускането“ на мигранти по границата

Бойко Рашков и Иван Демерджиев на различно мнение за „пропускането“ на мигранти по границата

Defakto.bg
Иван Демерджиев и Бойко Рашков Снимка „Капитал“

„Пресилено е, да се твърди, че  МВР слага чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването“, заяви пред БНТ бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

По-рано пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев  заяви, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата. Поводът за изявленията е трагедията в Бургас, при която в четвъртък  загинаха двама полицаи при преследване на автобус с мигранти.

По думите  на Рашков  случаят в Бургас е трагедия за Министерството на вътрешните работи.„Взети са мерки за подсилване на охраната на границата с жандармерия и военни формирования, прави се всичко, което държавата може да направи, има сериозни проверки на граничните пунктове„, допълни Бойко Рашков.

Той поясни, че от отпуснатите 5 милиона лева са използвани не повече от един милион за ремонт на оградата на границата, като той е направен в цялост.“Не са закривани гранични управления, а са създадени, например в Резово, където мигрантският натиск е огромен. Няма да коментирам кадровите решения на министър Демерджиев, това са неговите виждания,  каза още Бойко Рашков. Той  заяви още, че за него да е председател на КПКОНПИ „ не е цел номер 1„. По думите му има два случая, като единият е високопоставен служител, които са свързани с незаконно живеене в резиденция на МВР. Бойко Рашков призова Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка.

Според  Иван Демерджиев  няма данни да е осигуряван полицейски чадър над автобуса с мигранти, който уби двама полицаи. „За автобуса с мигранти, който катастрофира в Бургас, няма данни да му е осигуряван чадър, но предполагам, че е подбирано трасето, по което да се движи, тъй като няма как да наситим всяка улица и всеки път с полицейски сили“, коментира той пред bTV.

Има обаче данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата, каза той.  „Работим с тези данни не от вчера. От две седмици съм разпоредил на службите в МВР активно да работят по сигнали и оперативна информация в тази посока“, каза той.

Мигрантският натиск се увеличава в пъти, съобщи още министърът. Според данните, които той изнесе, над 6 пъти се е увеличил натискът в сравнение с миналата година: „По около 1000 човека на ден спираме на граничната линия“.

Според Демерджиев  философията ни за охрана на границата е сбъркана изначално, защото залага най-вече на жива сила и самото гранично съоръжение не е достатъчно надеждно. „Това не е модерно съоръжение, видях как се преодолява със стълба буквално за минути“, заяви той.

По думите му, за да предпазят пътуващите, полицаите са рискували живота си. „Трябва да се отчете, че в този автобус пътуват 47 лица, сред които има жени и деца. Полицаите са знаели, че автобусът е пълен с хора и това до голяма степен е ограничило възможностите да се действа.  Много често традиционните методи като шипове и други подобни могат да доведат до тежка катастрофа и да загинат много от хората в автобуса“, допълни той.

 

Рашков защити ареста на Борисов по неотложност

Пред БНР Бойко Рашков защити действията на полицията при ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от 17 март т.г. като  заяви, че той е бил по неотложност. Изявлениеот на Рашков идва  дни след като Софийския административен съд обяви окончателно задържането на бившия премиер в средата на март т.г. за незаконно.

„Нито един не пожела да прочете материалите, съпътстващи така оспорваната заповед за неговото задържане за 24 часа. В решението на административния съд отново е казано, че в заповедта не са записани фактическите основания. А заповедта не може да ги съдържа по една много проста причина – те са 470 страници и не могат да намерят място в една страница – бланка за задържане. А по времето на Терзийски и Младен Маринов те задържаха за 24 часа когото пожелаят и такъв шум вдигаха. Имаше неотложност в друг смисъл, но този въпрос е чисто правен“, заяви Рашков.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.