Последни новини
Home / Законът / Стотици се сбогуваха със загиналите полицаи, платиха с живота си цената на корупцията, каза президентът Радев

Стотици се сбогуваха със загиналите полицаи, платиха с живота си цената на корупцията, каза президентът Радев

Defakto.bg

Стотици колеги, близки и приятели на загиналите бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев се събраха в Гробищния парк на Бургас, за да се сбогуват с тях.

Президентът Румен Радев, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, представители на държавната и местната власт също отдадоха последна почит. Под звука на сирените на полицейските коли стотици колеги, близки и приятели на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев се събраха в Гробищния парк, за да им отдадат последна почит.

Съболезнования на близките на загиналите полицаи изказа и президентът Румен Радев, който пристигна в Бургас за траурната церемония. България загуби двама доблестни полицаи отдадени докрай на своя дълг в името на законността и сигурността на българските граждани, заяви Радев. Със самоотвержеността си загиналите бургаски полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев плащат цената на корупцията, с която каналджиите извършват трафик. Това каза в Бургас президентът Румен Радев.

България загуби двама доблестни полицаи отдадени докрай на своя дълг, в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са част и пример за всички нас. Гибелта на двамата полицаи е в следвствие на дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. На фона на нарастващия мигрантски натиск Прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите и засилване на предприетите мерки за цялостно осъвършенстване и усилване на охраната българската граница и на недопускане на подобни случаи в бъдеще.“

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев  е обещал на близките на зигналите, че смъртта им няма да остане напразна. С включени сирени на полицейските автомобили, колегите на загиналите полицаи отдадоха почит.

Окръжна прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа 15 –годишния Омар, за когото е установено че е управлявал автобуса с 47 мигранти при тежкия инцидент. Той е с повдигнато обвинение за умишлено причинена катастрофа,  причинила смъртта на двамата полицаи. Тъй като е  непълнолетен,  най-тежкото наказание за деянието, което законът предвижда да му се наложи ,е  до 10 години затвор.  Престъплението е квалифицирано по чл.342, ал.3, б.„в“, вр. ал.1, пр.3, вр. чл.63, ал.1, т.1от НК, като случаят е особено тежък, съобщи прокуратурата.

Паралелно Районната прокуратура Районна прокуратура-Бургас повдигна  обвинения  за престъпление по чл.281 от НК, съобщи районният прокурор Мария Маркова:  „Предявени са 3 обвинения-на непълнолетното лице, водач на автомобила и на още две лица-всички те са сирийски граждани. Техните обвинения са за незаконното подпомагане на 47 сирийски граждани без документи за самоличност за преминаването им и пребиваването им в страната. Законодателят е предвидил наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 000 лева глоба. Всеки един от тях е имал различна роля. Едното лице е водач, другото е спътникът, който е настанявал лицата в автобуса. Третият е закупилият автобуса.“

За останалите двама арeстувани-сириец и българина, който е внесъл автобуса в страната се събират доказателства за обвинение като то най-вероятно ще е за съучастие, уточни Маркова.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас и Районна прокуратура-Бургас да внесат в съответните съдилища искане за вземане на мярка за неотклонение
„задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

twitter sharing button
linkedin sharing button
pinterest sharing button
email sharing button

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.