Последни новини
Home / Законът / Д-р Ивайло Дерменджиев: За договора с „Газпром“ трябва да се говори премерено, за да не си навредим като с АЕЦ „Белене“

Д-р Ивайло Дерменджиев: За договора с „Газпром“ трябва да се говори премерено, за да не си навредим като с АЕЦ „Белене“

Defakto.bg

Ако договорът с „Газпром“ предполага заявка, за да получим количество газ, това означава, че трябва стриктно да изпълняваме клаузите на договора си, за да претендираме за неизпълнение от другата страна. Ако ние не изпълняваме, те могат да се позоват на нашето неизпълнение и да искат обезщетение.  Това заяви  пред БНР адвокат Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право, специалист в сферата на международния търговски арбитраж. Той уточни, че договорът с „Газпром“ е търговска тайна и не са известни подробности от него.

Не мога да кажа, че е неизбежен арбитраж с „Газпром“, но колкото повече се говори, толкова повече се приемат позиции от представители на решаващите институции – министри или управляващи органи на „Булгаргаз“. Ако се говори, е добре да се говори премерено и в рамките на вероятности, иначе всичко останало може да се използва в един арбитраж срещу нашата страна„, обясни той и уточни, че такъв е бил случаят с арбитража за АЕЦ „Белене“, където изказвания на политици и няколко подписани набързо анекса са били една от причините, довели до осъждане на България за огромна сума .  Руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ)  осъди НЕК в Международния арбитраж в Париж да плати близо 600  млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ „Белене“.

По думите му, ако се стигне до предоговаряне с „Газпром“, е важно да се види как се подхожда към анексирането на този договор„Да бъде ясно кой на кого какво дължи за минало време и дължи ли изобщо нещо“.

Адв. Дерменджиев посочи, че според изтекла в публичното пространство информация, ако има спор, той ще се разглежда от Арбитража при Търговската камара в Париж и става въпрос за приложимо швейцарско право.

Бел. ред. Наскоро Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия пyблиĸyвa нa oфициaлния cи caйт имeнaтa нa apбитpитe, ĸoитo щe изпoлзвa пo двycтpaнни cпopoвe, пopoдeни или oтнacящи ce дo тъpгoвcĸитe cпopaзyмeния oт нaй-нoвo пoĸoлeниe мeждy Eвpoпeйcĸия cъюз (EC) и тpeти cтpaни, нaй-знaчимитe oт ĸoитo ca c Япoния, Cингaпyp, Bиeтнaм, Kaнaдa и Beлиĸoбpитaния.

Eдинcтвeният бългapин в cпиcъĸa e дoĸтopът пo мeждyнapoднo пpaвo Ивaйлo Дepмeнджиeв, cпeциaлиcт в cфepaтa нa мeждyнapoдния тъpгoвcĸи apбитpaж и пpeдceдaтeл нa Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт. Члeн e нa Лoндoнcĸия apбитpaж и нa Meждyнapoдния apбитpaжeн cъд пo cпopтa в Лoзaнa.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.