Последни новини
Home / Законът / Очаквано съдът постанови „задържане под стража“ за сириеца, прегазил двамата полицаи

Очаквано съдът постанови „задържане под стража“ за сириеца, прегазил двамата полицаи

Defakto.bg
Омар Мохамад Али Аднан

Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража“ за сирийския гражданин  Омар Мохамад Али Аднан. В мотивите на съда е посочено, че има достатъчно данни за съпричастност на Омар към престъплението, в което е обвинен  – на 25 август автобус с пълен с мигранти, шофиран от него,  блъсна полицейски автомобил и на място загинаха двама полицейски служители – Йордан Илиев и Атанас Градев

Според служебния адвокат ,за безопасността на Омар е по-добре той да остане в ареста. По тази причина няма да обжалва мярката.

Според прокурора Димитър Узунов престъплението е „най-фрапантният удар срещу държавността в България“. Обвинението заяви, че Омар не само не е спрял пред полицейската кола но, когато е видял автомобила, е увеличил скоростта.

Пред  съда Омар признава вината си, но отрича да действал умишлено.  „Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, заяви  сириецът,  цитиран от „Нова телевизия“.  Дали обаче е опитал да спре ще се изяснява с назначените експертизи.  От разпространените кадри от катастрофата стана ясно, че полицейският е  опитал да препречи пътя на автобуса с мигрантите, но той е минал с висока скорост през него.

Възрастта на Омар, също се оказва проблематична според прокуратурата.  Той бе обявен за  15-годишен,  поради което  наказанието, което може да получи е до 10 години затвор.  Пред съда  Омар Аднан посочва, че е роден на 21 март 2007 г., неграмотен е, тъй като никога не е учил, а семейството му е в Турция. Според прокурор Узунов,  в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар, като според едната той е по-голям и това предстои да се изясни.

„Казвам, че има посочена дата, която се различава от данните, които ние сме получи като държавно обвинение. Тя би провокирала да направи щателна проверка“. Ако обвиняемият с окаже пълнолетен за тежкото престъпление, се  предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Служебният адвокат на Омар Камен Кунев заяви, че от него знае, че организаторът на схемата за трафик на мигранти се намира в Турция:

„Не е знаел каква сума ще му бъде дадена, ако успее да ги превози. Изяснявало се е, когато ги достави на мястото, където са му заявили да ги достави. Той получавал отвреме-навреме инструкции за това къде трябва да отиде, включително и до мястото, където взема мигрантите. Отвреме-навреме получавал инструкции: „Отиди там, отиди там, отиди там“. Той заявява, че организаторът и този, който движи цялата схема, се намира в Турция“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.