Последни новини
Home / Законът / Европейски съдии заведоха иск пред СЕС срещу Съвета на ЕС за неспазване на съдебно решение по полския план за възстановяване

Европейски съдии заведоха иск пред СЕС срещу Съвета на ЕС за неспазване на съдебно решение по полския план за възстановяване

Defakto.bg

Комисията и Съветът имат задължение  „да не третират решенията на Съда като разменни монети и променливи за коригиране от съображения за политическо удобство“, казват европейските съдии

Четири съдийски организации заведоха дело пред Съда на ЕС с искане да отмени решението на Съвета на ЕС за одобряване на плана за възстановяване и устойчивост на Полша, съобщава „Политико“.  Безпрецедентният иск е затова, че  въпреки решението на Съда на ЕС, че дисиплинарните процедури за съдии на Полша нарушават европейското право,  Съветът на ЕС допусна страната до средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.  Това са почти 24 млрд. евро безвъзмездни плюс 11.5 млрд. евро евтини заеми, които бяха блокирани, след като Съдът на ЕС нареди на властите във Варшава първо да възстановят независимостта на съдебната система от политическа намеса.

Проблемът е в спорния механизъм за дисциплинарно наказване на съдиите през специална дисциплинарна камара на Върховния съд, което Съдът на ЕС обяви, че нарушава европейското  право и  независимостта на съдиите.  Вместо на основание на съдебното решение веднага да бъдат отменени вече наложените наказания, полската страна е включила в плана отделна процедура за преразглеждане на наказанията, която може и да не завърши с тяхното отменяне. Варшава още не е започнала да получава парите, но магистратите атакуват самия план това да се позволи.

Съдът на ЕС, пишат четирите организации, „постанови незабавно да бъдат възстановени на постовете си полските съдии, засегнати от незаконните дисциплинарни процедури, а един от пунктовете предвижда въвеждане на процедура след повече от година, и то с неизвестен резултат„.

Целта на делото е отчасти да попречи на Полша да получи достъп до средства, докато не изпълни съдебните решения.

Причината да се иска отмяна на решението на Съвета на ЕС е да се изясни принципът, че решенията на Съда на ЕС по темата за независимостта на съдебната власт трябва да бъдат изпълнени незабавно и изцяло“, казват съдиите. „Решението на Съвета нарушава този принцип, тъй като няма пълно — т.е. безусловно — изпълнение на решенията на Съда на ЕС“, добавят  те.

The Good Lobby Profs, ръководена от академична инициатива, която предостави подкрепа за съдебния иск, заявява, че  Европейската комисия и Съветът на ЕС са нарушили задълженията си, когато става въпрос за полския план. Комисията и Съветът имат задължение, каза групата, „да не третират решенията на Съда като разменни монети и променливи за коригиране от съображения за политическо удобство“, посочват магистратите.

Четирите организации са Европейската асоциация на съдиите, Асоциацията на европейските административни съдии, Съдии за съдиите и MEDEL – сдружение, представляващо европейски съдии и прокурори.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.