Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков обсъди в Норвегия изграждането на новия затвор с 200 килии за 400 лишени от свобода

Министър Зарков обсъди в Норвегия изграждането на новия затвор с 200 килии за 400 лишени от свобода

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Крум Зарков, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказаният“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, посланикът в Кралство Норвегия Вера Шатилова, представители на МП и ГДИН, проведоха работни срещи с представители на Норвежката корекционна служба и Норвежкото министерство на външните работи.
По време на срещите от норвежка страна са оценени високо действията, които българските власти предприемат за успешното изпълнение на проекта за изграждане на нов затвор в Самораново, съобщават от МП.  Средствата за него са по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.
Изготвеният инвестиционен проект включва нов корпус на затвора, с 200 килии за 400 лишени от свобода, нова сграда за училище, зала и библиотека за
лишените от свобода, нов параклис, нова сграда-център за обучение на персонала и служители, ново преходно отделение за лишени от свобода, нови спортни площадки за спорт на открито за обучаващите се в центъра и др.
Българските представители посетиха и един от най-големите затвори в Норвегия – Ромерике, който е сходен с този, който ще бъде изграден в Самораново.
Той разполага със съвременни сгради и модерна техника за видеонаблюдение и контрол. Едно от крилата на Ромерике е специално отделено за практически занятия, в които стажанти от Университетския колеж на Норвежката корекционна служба се обучават на терен.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.