Последни новини
Home / Законът / ВСС представи софтуер за преобразуване на глас в текст, който ще бъде внедрен в съдилищата до края на годината

ВСС представи софтуер за преобразуване на глас в текст, който ще бъде внедрен в съдилищата до края на годината

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет представи дейностите по проект „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст (voice-to-text) и съпътстващи системи за обработка“.

Ръководителят на проекта  Даниела Марчева – член на Висшия съдебен съвет, и координаторът Александър Ангелов – председател на Софийския районен съд, разясниха спецификите на софтуерния продукт, който транскрибира гласов запис в текст, и целите, които се постигат с неговото въвеждане в съдилищата в края на годината, съобщи ВСС.

Уникалният инструмент за дигитализиране на актовете на магистратите позволява вместо ръчно набиране на всеки документ, информацията да се диктува и автоматично да се превръща в писмен текст, позволяващ бързо форматиране – прилагане на граматични и пунктуационни правила, търсене и извеждане на думи, анотиране и други опции за допълнителна текстообработка и референции към всички ключови сегменти от актовете. При разработване на софтуера е използван метода на „дълбоки невронни мрежи“, който позволява непрекъснато самоусъвършенстване на продукта. С voice-to-text ще се редуцира над 60 % необходимото на магистратите и съдебните служители време за технически дейности.  Софтуерът е уеб базиран като информационната сигурност е обезпечена посредством класифициран електронен подпис, двуфакторна авторизация и криптиране на информацията. По проекта е осигурена 24 месеца гаранционна поддръжка на продукта.

Александър Ангелов акцентира на улесненията, които предоставя този удобен за ползване софтуер, предвид огромния брой на образуваните ежегодно в съдебната система дела.

Осъществяването на проекта, освен че ще допринесе за процеса на дигитализация в съдебната система, но ще осигури мултиплициращ ефект в структурите на държавната администрация чрез безвъзмездно предоставяне от страна на ВСС като притежател на авторските права върху продукта на правото на ползване от цялата държавна администрация.

Проектът се  реализира по договор с Оперативна програма „Добро управление“ с европейско финансиране в размер на 5 933 000 лв. и национално от 1 047 000 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.