Последни новини
Home / Законът / Зарков: На 21 октомври Венецианската комисия ще разгледа пакета от мерки за търсене на отговорност от главния прокурор

Зарков: На 21 октомври Венецианската комисия ще разгледа пакета от мерки за търсене на отговорност от главния прокурор

Defakto.bg

На 21 октомври Венецианската комисия ще разгледа пакета от мерки за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор – това заяви  служебният правосъден министър Крум Зарков пред БНТ.  В края на юли бившият правосъден министър Надежда Йорданова изпрати нa пpeдceдaтeля нa Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия Kлep Бaзи Maлopи  зaĸoнoдaтeлни мepĸи за cъздaвaнe нa дeйcтвaщ мexaнизъм зa тъpceнe нa отговорност пpи дaнни зa извъpшeнo пpecтъплeниe.  Според Зарков особено важно е да се въведе съдебен контрол над актовете на прокуратурата, с които отказва да образува наказателни  производства.   Тогава реално недосегаемостта на  главния прокуроро ще бъде ограничена,  смята  служебният министър.

Законопроектът, който ще бъде „огледан“ от Венецианската комисия,  предвижда въpxoвeн cъдия, избpaн нa cлyчaeн пpинцип, дa мoжe дa paзcлeдвa глaвния пpoĸypop и нeгoвитe зaмecтници . Предложено от МП бе  още Hapoднoтo cъбpaниe дa нe избиpa във BCC дeйcтвaщи пpoĸypopи и cлeдoвaтeли ĸaтo мяpĸa зa oгpaничaвaнe нa фaĸтичecĸaтa влacт нa глaвния пpoĸypop във BCC, cъдeбeн ĸoнтpoл въpxy oтĸaзитe нa пpoĸypop дa oбpaзyвa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo зa тeжĸo пpecтъплeниe,   пpaвилa зa paзглacявaнeтo нa мaтepиaли oт дocъдeбнo пpoизвoдcтвo пpи пълнo cъoбpaзявaнe нa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт и др.

Крум Зарков коментира,  че  продължава работата по Закона за противодействие на корупцията.  Той очерта три приоритета, които трябва да намерят място в промените – законът да гарантира независимостта на комисията от високопоставените лици, които ще  обследва. Това  важи и за разследващите инспектори, на които  трябва да се гарантира независимост в работата,  включително и от самата Комисия.  В същата посока, Зарков постави и въпроса за избора на антикоупционния орган. Според служебния министър се обмисля дали членовете й трябва да продължават да бъдат избирани както досега – от мнозинството в парламента,  (а  това значи от МС, излъчван от това мнозинство НС),  или  повече органи да формират  състава й, за бъде гарантирана нейната обективност.  „Може да се върнем към концепцията различни органи да назначават различни членове на комисията, а защо не и президентът да има свои представители“, добави Зарков.  Той отрече проектозаконът да заобикаля прокуратурата, по Конституция това е невъзможно, напомни  юристът.  Подчерта, че скоро ще бъде поискано тълкувателно становище от КС за надзорните  й функции.

Повече от 150 сигнала са получили европейските делегирани прокурори в България. Това каза пред БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той уточни, че не знае по колко от тези сигнали се работи. По думите му страната ни е на едно от първите места в Европа по подадени сигнали.

Зарков каза още, че европейските делегирани прокурори трябва да са независими от националните органи и затова е предвидено да имат и отделна сграда, в която да се помещават. Той подчерта, че областният управител на София е предложил 3 места, от които те да избират, и те са решили да се нанесат в бившата централа на СДС, защото се намира близо до представителството на Европейската комисия.  От 2017 г. политическа партия СДС е напуснала тази сграда, напомни той по повод претенциите на партията да запази присъствие в сградата.

За съжаление Конституцията и законите не завършват с призива: „Моля, спазвайте ни !“ – така  Зарков коментира неизпълнените от Народното събрание  задължания по Конституция  да избере 11 -те членове на ВСС от квотата на парламента,  двама конституционни съдии, нови инспектори и пр. Зарков изрази надежда, че това ще бъде една от първите задачи на следващото НС, защото примерът за държавническо отношение не е добър.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.